A legfőbb ügyész szerint nem aggályos, hogy felesége tudott az MNB költéseiről

A legfőbb ügyész szerint nem aggályos, hogy felesége tudott az MNB költéseiről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Matolcsy Györggyel elköltött ebédjéről kérdezték a parlamentben Polt Pétert, aki azt mondta, teljesen normális, ha a jegybank elnöke és a legfőbb ügyész találkozik. Polt szerint felesége – aki két MNB-alapítvány felügyelőbizottsági tagjaként tudott arról, hogy kinek adott pénzt a jegybank – nem követett el bűncselekményt.

Harangozó Tamás (MSZP) arról kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt az Országgyűlés hétfői ülésnapján, hogy miről beszélgettek Matolcsy Györggyel egy nappal az után, hogy az Együtt a legfőbb ügyésznél eljárást kezdeményezett a jegybanki alapítványokat érintő tőkejuttatások miatt. Pápa Levente, az PM politikusa ebéd közben fotózta le Poltot és az MNB elnökét.

Polt válaszában azt mondta, hogy egy jogállamban teljesen normális, ha a jegybank elnöke és a legfőbb ügyész találkozik. Mint elmondta, általános kérdésekről beszélgettek, mert vannak olyan ügyek, bűncselekmények, amelyek miatt érdemes konzultálniuk; a Questor-ügy is ilyen volt.

Polt Péter és Matolcsy György a kérdéses ebéden
©


Az ügyészség korábban azt közölte, hogy Polt Péter "az MNB által tett feljelentések tárgyában" egy "előre egyeztetett munkaebéden" találkozott Matolcsy Györggyel. Az ügyészség azt nem pontosította, hogy hol ebédeltek, mit fogyasztottak és miről is volt szó pontosan közöttük.

Harangozó ezután feleségéről kérdezte a legfőbb ügyészt. Mint ismert, Polt-Palásthy Marianna két jegybanki alapítvány felügyelőbizottságában (fb) is benne van: egyrészt a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány fb-jének elnöke, másrészt a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványban pedig fb-tag. Vagyis Polt felesége pontosan tudta, hogy a Matolcsy-alapítványok kinek és mire adtak pénzt.

Polt visszautasította a vádat, miszerint felesége bűncselekményt követett volna el, majd kioktatta a szocialista képviselőt. "Nem a legfőbb ügyész a törvényesség legfőbb őre, nézzen utána az alaptörvényben."


Hozzászólások