Így kerülheti el a zsúfolt pótlóbuszokat a metrófelújítás idején

Így kerülheti el a zsúfolt pótlóbuszokat a metrófelújítás idején

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

A metrórekonstrukció mindig garantálható káosszal jár, márpedig nemsokára abból is a legnagyobb jön: novemberben indul a város legforgalmasabb vonalának, a 3-as metrónak a felújítása. Pótlóbuszból nem lesz hiány, de van pár ötletünk arra, miképp kerülheti el a használatukat úgy, hogy közben gyorsabban, és főleg kényelmesebben be is jut a városba. Szavazzon: Ön hogy fogja elkerülni a metrópótlókat?

Emlékszik még, milyen felfordulással járt, amikor egyszerre volt a Széll Kálmán tér felújítása, a 4-6-os pótlás, és fonódóvillamos-építés? Hasonló buli várható a 3-as metró felújításakor is. A hangulat felidézésére hallgassuk meg az alábbi számot!

A fővárosi közgyűlés döntése szerint a 3-as metróvonal infrastruktúrájának felújítása idén novemberben indul meg, és két ütemben zajlik majd: a Főmterv-Uvaterv Origo.hu által is közölt tervei szerint az első szakaszban Újpest-központ és a Lehel tér, valamint Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között fogják buszokkal pótolni a 3-as metrót.

©

Mindeközben sűrítik majd a Keletiig közlekedő 20E-t és 30-as családot, kettő helyett három kocsival, gyakrabban, és a Lehel térig hosszabbítva fognak közlekedni a 12-es villamosok Rákospalotáról, valamint a 34-es és a 106-os buszok Óbudáról járnának a Lehel térig.

A déli szakasz tehermentesítésére az M5-ös-bevezetőn a gyáli buszok és a 254E, valamint a 200E és a 136E is a Nagyvárad térig járna be, továbbá új buszjáratot indítanak 223E néven Pesterzsébet központja és a Boráros tér között.

A 3-as metró pótlására újra beindítják majd az 1A villamost is a Bécsi út/Vörösvári út és a Népliget között, és sűrítenék az 1-es, 2-es, 4-6-os, valamint a 14-es villamosok járatát, bár a körúti villamosok kapacitása így is a maximumán van.

Mindezek mellett természetesen a metrópótló buszok is mindenhol ott lesznek, 150 darabot vesznek erre a célra. Ám önmagában ezekkel helyettesíteni a csúcsidőben 2-3 percenként járó, kb. 1100 embert szállító metrószerelvényeket lehetetlen volna, a Főmterv számítsai szerint még akkor is csak legfeljebb a metró kapacitásának 70-80 százalékát tudnák elvinni, ha a másfél percenkénti lámpaváltásoknál kettesével tudnának áthaladni. A BKK szerda délután kiadott közleménye pedig arról ír, hogy a pótlóbuszjárat a metró utasforgalmának kb. 60%-át, férőhelykínálatának kb. 45%-át tudja pótolni, legalábbis a metró nyomvonalát követő buszjáraton ennél nagyobb kapacitás nem biztosítható.

Idejétmúlt szemlélet, hogy a főváros a metró pótlásakor szinte csak a megszokott megoldásokban tud gondolkodni, innovatív elképzelések nélkül - mondta a hvg.hu-nak Ekés András, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője, aki hiányolta pl. a metrófelújítás tervezéséből, hogy a metrót potenciálisan helyettesítő vasút- és villamoshálózat minimális fejlesztése nem képezte részét a keretnek, ennek hiányában viszont jelentősen több kötöttséggel kell szembenézni. Egy ekkora beruházásnál bele kellene, hogy férjen a 14-es villamos átadása óta kapacitáshiányos északi végállomásának fejlesztése, illetve - akár ideiglenes vágányokon - a villamosok behozatala a Nyugatiig. Ilyen ideiglenes vágányokat a Margit híd felújításánál is felfektettek a hídra, emlékeztetett a szakember.

Összeszedtünk pár alternatívát, amellyel talán kiválthatja a zötykölődést a metrópótló expresszbuszon, akinek nem fűlik a foga ehhez.  

Itt az idő, hogy a vasút is besegítsen

Az első megoldás: Kőbánya-Kispest és a Nyugati pályaudvar között történetesen közlekedik vonat, csak ez nemigen szokott eszünkbe jutni. Úgy tudni, az onnan érkező vasúti kapacitás majdnem a maximumon van, de ha óránként még egy szerelvényt be lehetne szuszakolni ide, azzal lényegében már tízpercenként indulna egy vonat irányonként a két állomás között. Így már csak egy akadály maradt a metrópótló vasút előtt: az intercity- és gyorsvonatokra Budapesten belül nem érvényesek a BKK-bérletek, sőt a jegy mellé intercity- és gyorsvonati pótjegyet is kellene venni. A MÁV-nak tehát meg kellene egyeznie a fővárossal, hogy a metrópótlás ideje alatt BKK-bérlettel igénybe lehessen venni a vasutat Kőbánya-Kispest és a Nyugati között. Persze, sima személyvonatokkal is be lehet jutni a Nyugatiba, igaz akkor kevesebb vonat közül választhatunk. A Kökin eleve sokan leszállnak a vonatokról, tehát arra a Nyugatiig tartó párperces szakaszra vélhetően lenne elegendő hely, ha más nem, akkor álló.

Hasonlóan innovatív ötlet lenne az észak-pesti lakosoktól, ha a Nyugatiig a váci vasútvonalat használnák, amelyről Rákospalota-Újpestnél ugyanúgy át lehet szállni a 12-es és 14-es villamosra, mint a metrópótlón aszalódás után Újpest-központnál. Ráadásul itt csak személyvonatok közlekednek, melyekre pótjegy se kell, igaz, itt valamivel ritkábban járnak.

Rakparton száguldó csuklós buszok, expressz metrópótlók

Magát a metrópótlózást is ki lehetne maxolni: Ekés András szerint az Üllői út és a Váci út is alkalmas arra, hogy legalább csúcsidőben, bizonyos megállókat kihagyó, gyorsjáratként is közlekedő metrópótlókat indíthassunk. Mivel az állomások egy része jóval forgalmasabb a többinél, lenne is relevanciája a csak néhány helyen megálló expressz metrópótlóknak, melyek így felvehetnék a versenyt még akár a metró menetidejével is, állítja a szakember.

De hogy a belvárost a pesti rakparton békésen elkerülők se meneküljenek a pótlódömpingtől: ott is közlekedhetne a metrópótlók egy része ritkább követéssel, a hidak alatt kialakított megállókból pedig egészen jól elérhető lenne a belváros, és kapcsolatot így is teremtene a 2-es és 4-es metróval, a 4-6-ossal és a 7-esekkel is. 

©

Bubival a belvárosban

Szintén némi tarifális innovációra volna szükség a következő ötlethez: ugyan, a metrórekonstrukció idején miért is ne vehetnék igénybe a BKK-bérletek tulajdonosai a közbringa rendszert - ingyen? A Bubinak vannak kihasználatlan kapacitásai, a bevételkiesést pedig talán elnézzük majd annak a pár embernek, aki mondjuk a Kálvin tér és a Nyugati között a bringasávban húz tovább, így mentesítve a túlterhelt autósávokat, a tömött villamosokat és a metrópótlókat is.

Gyalog, egészségesen!

A metrópótlás szűk keresztmetszete a Kiskörút lesz: itt van a legkevesebb hely, de itt a legrövidebbek megállók, ráadásul a pótlóbuszok a Ferenciek terét elkerülik: aki tehát a Ferenciek tere-Kálvin tér-Astoria-Deák tér négyszögben közlekedne, jó eséllyel így is sétára kényszerül. És Budapest gyönyörű belvárosában sétálni öt-tíz percet miért volna rosszabb, mint szaunázni egy metrópótló buszon?

A stoppolás az új tömegközlekedés!

Végezetül emlékezzünk vissza a BKV-sztrájkok idejére! A Negyedik köztársaság! nevű csoport által meghirdetett "BKV-pótló" nevű kezdeményezés egy szuperkorszerű formája volt az autómegosztásnak vagy a telekocsizásnak. Mint a szerveződés írta  Facebook-oldalán: "ez egy jó alkalom arra, hogy megmutassa Budapest, mennyire képes segíteni önmagán, mennyire vagyunk képesek egy kicsit rendesek lenni egymással". Miért ne indulhatna most is újra ez a kezdeményezés? Sokan ülnek egyedül vagy másodmagukkal az autóban, akik szívesen beszélgetnének az úton, ez az egyszeri utasnak is remek muri lehet, ráadásul elkerülné a metrópótlókat.

Hozzászólások