A nap, amikor Schiffer Andrásnak elege lett a politikából

A nap, amikor Schiffer Andrásnak elege lett a politikából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: Schiffer András visszavonul a politikától; a kormányszóvivő továbbra sem beszél Soros-pénzeiről; Paks II.-vel kapcsolatban szaporodnak a kétségek; Norbi cége kivonul a tőzsdéről; kiderült, melyik 23 magyar focista utazik az Eb-re; és előkerült egy videó a tegnapi autópályás kényszerleszállásról.

- Schiffer András, az LMP társelnöke és frakcióvezetője bejelentette, hogy rövidesen lemond ezekről a posztjairól, sőt kiszáll a politikából is, egyedül a párttagságát tartja meg. És még csak nem is azért, hogy EP- vagy önkormányzati képviselő legyen, mert ilyen tervei sincsenek, inkább az LMP körüli szellemi erőtér felépítésén dolgozna a jövőben, közéleti szerepvállalását egy alapítványon keresztül képzeli el. Azt mondta, nem tartja magát pótolhatatlannak. A párt elnöksége és frakciója együttes ülésen értékeli Schiffer döntését. A hvg.hu-ra írt cikkében Tamás Gáspár Miklós megemeli a kalapját a távozó pártvezető előtt, akiről mint a rendszerváltás óta eltelt időszak egyetlen jelentős populista magyar politikusáról beszél, de hogy megértsék, hogyan érti ezt, jobb, ha elolvassák a cikket.

- Elég világos, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő miért nem akart arról beszélni, hogy mennyi pénzt kapott Soros-ösztöndíjasként a kilencvenes években. A hvg.hu számításai szerint az összeg nem éri el ugyan a sajtóban megtippelt 23 millió forintot, de mai árfolyamon így is 5,7-7,1 millióval számolhatunk, ami ahhoz legalábbis jelentős összegnek tűnik, hogy egy Soros elleni támadást indító kormánytag neve mellett szerepeljen. Kovács mindenesetre bízhat abban, hogy Sorosnak tényleg eszébe nincs visszakérni a pénzt.

- Paks II. semmilyen forgatókönyv szerint nem lesz gazdaságosan működtethető - szerepel egy most bemutatott tanulmányban. A Candole-jelentés szerint az erőmű csak az úgynevezett Rothschild-tanulmányban használt, irreálisan magas világpiaci áramárakkal számolva válhatna költséghatékonnyá, egyébként csak állami támogatással üzemeltethető, így az új erőmű sem pénzügyi, sem energetikai szempontból nem jó beruházás.

- Schobert Norbi hátat fordított a tőzsdének. A Norbi Update Lowcarb közgyűlése feszült légkörben zajlott, a tőzsdei kivonulásról döntöttek a cég rossz teljesítménye miatt. Ezt Schobert Norbert a rossz gazdasági környezettel és az elhibázott kommunikációs stratégiával indokolta. A kisrészvényesek azonban hiába firtatták, hogy mennyibe került leszerződni André Agassival, aki azóta kiszállt a bizniszből, mert nem kaptak választ. A részvényeket visszavásárolják a kisbefektetőktől, a céget pedig zrt.-vé alakítják.

- Kihirdette a franciaországi foci-Eb-n szereplő válogatott játékosok névsorát a szövetségi kapitány Bernd Storck. Gera Zoltán sérülése ellenére is utazik, újoncként pedig az MTK-s Bese Barnabás lesz kerettag, kimaradt viszont a 23-as keretből Megyeri Balázs, Gyurcsó Ádám, Korcsmár Zsolt és Lencse László is. A magyar csapatot - amelynek játékosállománya pénzben a legkevesebbet éri a résztvevő csapatok közül - egyébként az Eb-győzelemre harmadik legesélytelenebb csapatnak tartják, Dzsudzsákéinál csak az albán és az északír csapat sanszai gyengébbek. 

A nap képén pedig ismét az M1-M7-esen történt tegnapi kényszerleszállás, de úgy, ahogy korábban nem láthattuk, merthogy ez a felvétel csak ma került elő:

Hozzászólások