Javítóintézetbe zárhatják a deteki kutyakínzót, társára felfüggesztettet kértek

Javítóintézetbe zárhatják a deteki kutyakínzót, társára felfüggesztettet kértek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyészség vádat emelt a deteki állatkínzókkal szemben. Egy 16 éves fiú tavaly júliusban brutálisan kivégzett egy kutyát, és ezt egy 19 éves fiatalember felvette, a videót pedig feltöltötték a netre. Egyikük a deteki alpolgármester fia. Az ügy miatt óriási volt a felháborodás.

A két fiú tavaly júliusban Beret községből Detek irányába biciklizett. Az útmenti árokban találtak egy kistestű, mozgásában erősen korlátozott kutyát. Elhatározták, hogy agyonverik az állatot, ezért egy közeli kis hídhoz, a nádasba vitték, hogy mások ne láthassák, mit művelnek.

A patakparton a fiatalkorú fiú felvett egy 120 centi hosszú, 4 centi átmérőjű szerszámnyelet, majd társának átadta mobiltelefonját, hogy vegye fel a kutya agyonverését – írják az ügyészség közleményében.

A botot két kézre fogva, a kamerának pózolva kétszer ütötte meg nagy erővel a földön fekvő kutyát. Az első ütéstől az állatnak súlyos koponyasérülése keletkezett, de végtagjai összerendezett mozgást mutattak, vagyis menekülni próbált. A második ütés sem volt azonnal halálos, de az állat akkor már nem tudott volna mozogni, fájdalmas kínhalála volt.

A rendőrség áprilisban zárta le az ügyben indított nyomozást, vádemelést javasoltak. A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakkal szemben állatkínzás miatt emelt vádat. A fiatalkorú vádlottat javítóintézetbe küldenék, felnőttkorú társára, aki bűnsegédje volt, felfüggesztett börtönt kértek.

Az állatkínzás miatt óriási volt a felháborodás, januárban tüntetést szerveztek állatvédők Detekre. Korábbi hírek szerint az egyik állatkínzó Detek alpolgármesterének fia. A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy az alpolgármester elnézést kért a fia nevében is minden jóérzésű embertől, tisztségről ugyanakkor nem mondott le.