A Népszabadság eladásáról tárgyalnak, nem a megjelenésről

A Népszabadság eladásáról tárgyalnak, nem a megjelenésről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszabadság újságírói ma délután megpróbálják felvenni a munkát azután, hogy a kiadó szombaton közölte velük: felfüggeszti a lap kiadását, egyúttal felmenti őket a munkavégzés alól. Murányi András főszerkesztő eközben arról tárgyal a kiadó vezetőségével, hogy hétfőn megjelenhessen a lap.

A Népszabadság szerkesztősége vasárnap 14 órakor, ahogy azt minden vasárnap tette, megpróbálja felvenni a munkát a Bécsi út 122-124. alatt. Gyertek! - üzente a szerkesztőség a Facebookon. A vasárnapi munkába menésnek már Facebook-oldala is van.

A lezárt épületbe tegnap csak a Mediaworks vezetőségével tárgyaló főszerkesztőt, illetve a vele érkező főszerkesztő-helyetteseket engedték be. Ma sincs másképp, helyszínen lévő tudósítónk szerint csak Murányi András főszerkesztő, az üzemi tanács és a szakszervezet nevében Danó Anna és Hargitai Miklós mehettek be a székházba, ahová a hátsó bejáraton keresztül jutottak be.

©

A főszerkesztő két órát töltött bent. A tárgyalásra azzal az ajánlattal érkezett, hogy a kiadó szombati bejelentésével ellentétben hétfőn jelenjen meg a lap, és oldják fel a Népszabadság internetes oldalának korlátozását is. Ehhez - ahogy a Mediaworks kérte - ajánlatot is tett a szerkesztőség. A tulaj egyetértett az ebben szereplő iránnyal, de azt közölte Murányival, hogy ezt megállapodásba szeretné foglalni, addig pedig nem jelenhet meg semmilyen formában az újság.

©

Információink szerint az érdekképviseletisek bele sem kezdtek az alkalmazottak munkajogi helyzetéről szóló tárgyalásba; ők a TASZ jogászával akartak résztvenni a megbeszélésen, de a kiadó ebbe nem ment bele, mondván, nekik nincs ott a jogászuk. Pedig a Munka törvénykönyve szerint a jelenlegi helyzetben kötelező egyeztetniük a feleknek, ezért hétfőn már a kiadó jogászának jelenlétében folytatják a tárgyalást.

©

Azt egyértelművé tették: a hivatalosan hétfőn induló tárgyalások már az eladásról fognak szólni. A befektetőket egyelőre keresik, de több biztató jelzést kaptak már.

Arra egyelőre nincsen hivatalos válasz, hogy a lap újságírói által írt tartalom máshol megjelenhet-e. A munkát azonban megnehezíti, hogy a szerkesztőség tagjai továbbra sem férnek hozzá a költözéskor átszállított munkaeszközeikhez és személyes tárgyaikhoz, ahogy a céges rendszer is zárolva van.

A TASZ jogásza arról is beszélt munkatársunknak, hogy jogi szempontból jobb, ha név nélkül publikálnak a Népszabadság szerzői.

©

Mint arról beszámoltunk, a Népszabadság kiadásának váratlanul bejelentett felfüggesztése speciális munkajogi helyzetet teremt a számukra: papíron még a cég alkalmazottjai, de a munkavégzés alól felmentette őket kiadójuk, a Mediaworks. Kitiltották őket a kiadó informatikai rendszeréből és a székházból is.

Murányi András ezzel párhuzamosan arról tárgyal, hogy hétfőn megjelenhessen a lap, az újságírók pedig a főbejáratnál várakoznak, hogy beengedjék őket, de eddig hiába csöngettek, senki sem nyitott ajtót nekik. Később az előtér lámpáit lekapcsolták a bent tartozkodó biztonsági őrök, hogy ne lehessen befotózni.

©

Az épület előtt kb. 150-200 ember gyűlt össze, de, a rossz idő miatt 4 óra fele sokan hazamentek. A tömegben ott volt Juhász Péter és Nyakó István is. Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese a hvg.hu-nak azt mondta, vannak cikkeik, amelyek már elkészültek. Viccesen hozzátette, mivel kötetlen a munkaidejük, ezért bármeddig ráérnek várakozni.

©

Nem csak a cuccaik érkeztek meg az épületbe, de azt is megerősítették, hogy a székház valóban fel lett újítva, csak az ő szintjük üres. A cégcsoporthoz tartozó többi napilap hétfői száma már itt készül.

©

A teljes Népszabadság-ügyről és a szombat esti tüntetésről itt olvashat bővebben:

Hozzászólások