Figyelem! Nyíregyházán nagy a szmog, inkább ne menjen az utcára - térkép

Figyelem! Nyíregyházán nagy a szmog, inkább ne menjen az utcára - térkép

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az idősek és a gyerekek ne menjenek hosszabb időre a szabad levegőre, este és reggel kerüljék a nehezebb fizikai megerőltetést a szabadban.

A tájékoztatási, majd a riasztási fokozati értéket is átlépte Nyíregyházán a szálló por légköri koncentrációja a legutóbbi két nap 24 órás átlagában – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal szerdán az MTI-vel. A város polgármesteri hivatala arra kérte a helyieket, hogy kerüljék az autóhasználatot, lehetőleg tömegközlekedéssel utazzanak.

Rozinka Zsolt Illés, a megyei kormányhivatal környezet- és természetvédelmi főosztályának vezetője elmondta, hogy hétfőn 88,4 mikrogramm, míg kedden 129,9 mikrogramm volt a szálló por köbméterenkénti mutatója. (A tájékoztatási küszöbérték köbméterenként 75, a riasztási pedig 100 mikrogramm). Hozzátette: a meteorológiai előrejelzések szerint este és kora reggel várható a légszennyező anyagok további dúsulása a nyírségi, 120 ezres nagyvárosban és környékén, javulás csütörtöktől valószínű.A kormányhivatal tájékoztatása alapján kiadott, az MTI-hez is eljuttatott lakossági tájékoztatójában Nyíregyháza polgármesteri hivatala kiemelte, hogy a légszennyezettség romlása érdekében a városban lakók lehetőleg kerüljék a személygépjárművek, főként a dízelüzeműek használatát, emellett ha arra lehetőségük van, akkor a gáztüzelést részesítsék előnyben, valamint tartózkodjanak a kerti hulladékok égetésétől. Emellett este és reggel lehetőleg kerülni kell a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy a sportolást. Az épületeket ajánlatos délben vagy kora délután szellőztetni.

©

 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szálló por részecskéi ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját és a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikrogrammnál kisebb porrészecskék bejuthatnak a tüdőhólyagokba, súlyosbíthatják a meglévő légzőszervi betegségeket és csökkenthetik a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Elsősorban a légúti betegségekkel küzdők, továbbá az idősek és a kisgyermekek a veszélyeztetettek, nekik most kerülniük kell a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást Nyíregyházán.

Hozzászólások