szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még nem is működhetett volna az a központi konyha, ahonnan hónapok óta ellátják a Zsidai-éttermeket, ugyanis nem volt használatbavételi engedély az ingatlanra – tudta meg a hvg.hu. Az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, hogy felmondták velük a bérleti szerződést. Közben Zsidaiék vitatják a konyhán tapasztalt szabálytalanságokat, sőt, van, amiért az ellenőröket okolják.

Pont egy hete hoztuk nyilvánosságra a Zsidai Gasztronómiai Csoport konyháján tartott ellenőrzés jegyzőkönyvét, amely számos szabálytalanságot rögzített. A Budai Várban üzemelő báziskonyhán többek közt jelöletlen termékeket, szabálytalanul tárolt húsokat találtak, de a körülményekkel is gondok voltak, ezek miatt a hatóság összesen 1 250 000 forint bírságot szabott ki.

Zsidaiék védekezésképp többek közt arra hivatkoztak, hogy még egy induló üzemről van szó, folyamatban van az egyeztetés, ráadásul a hatóság elmarasztaló határozata még nem is jogerős. Mivel így újabb kérdések vetődtek fel, megint megkerestük az érintett szakhatóságot és az I. kerület Budavári Önkormányzatot. Kiderült, hogy a  helyzet sokkal durvább: az átalakított önkormányzati bérleményben lévő báziskonyhának még használati engedélye sem volt, mikor a gasztrocég már üzemszerűen főzni kezdett benne.

Csak ők tettek ajánlatot a várbeli bérletre

Az önkormányzat jegyzője, Nagy Teodóra részletesen ismertette a Zsidaiék által bérelt „kereskedelmi célú ingatlan” történetét, amit kronologikusan közlünk:

Tavaly november 15-én írtak ki pályázatot a Táncsics utca 25. sz. alatti helyiség bérbeadására, amin kizárólag a Zsidai-csoporthoz tartozó Opera Gasztronómia Kft. indult. A cég decemberben tett ajánlata az volt: vendéglátó tevékenység céljára, 5 évre, havi 500 ezer forint plusz áfa fejében vennék bérbe az ingatlant, amin „jelentős felújításokat” akartak végezni.

Egyedüli pályázóként Zsidai cége lett a befutó, a képviselő-testület rábólintott a bérbeadásra, így megkötötték a 2020. december 31-ig fennálló bérleti szerződést azzal, hogy a bérlőnek joga van azt további 5 évvel meghosszabbítani.

Papíron még építkeztek, de gyanúsak lettek a szagok

Az átalakítási munkálatok egy részéhez viszont építési engedély kellett, miután ezt megszerezték, a cég el is kezdte az építkezést. Idén júniustól viszont a budavári önkormányzathoz olyan bejelentések érkeztek, miszerint a „helyiségben valamiféle konyhai tevékenységet végeznek, ami szaghatásokkal jár”.

Báziskonyha a Vár szívében
Béres Márton

Mivel az építkezést lezáró használatbavételi engedélyük még nem is volt meg, az önkormányzat – állítása szerint – azt feltételezte, hogy biztosan csak„alkalmankénti konyhai jellegű tevékenységről” van szó, amire a „berendezések kipróbálása és a pályázati anyagukban említett lakókörnyezet-barát működés érdekében végzett mérések, tesztek miatt” van szükség.

Szeptemberben viszont sor került egy helyszíni szemlére, ekkor „ébredt gyanú az önkormányzatban, hogy a helyiségben már üzem- és üzletszerű tevékenységet végeznek” annak ellenére, hogy még használatbavételi engedélyük sincs. Ezért szeptember 26-i határozatával a Fővárosi Kormányhivatal I. Kerületi Hivatala megtagadta a használatbavételi engedély kiadását, és felhívta a cég figyelmét arra, hogy e nélkül nem is használhatja az ingatlant.

Október elején már kifejezetten felszólították Zsidaiék cégét, hogy „minden tevékenységet haladéktalanul szüntessen be,” és az alkalomszerű próbaüzemekről is előre értesítse az önkormányzatot. A jegyző szerint egyértelművé tették, hogy ha továbbra is illegálisan üzemelnek, akkor felmondhatják a bérleti szerződésüket.

Felmondták a szerződést az illegális működés miatt

Ez után pár nappal zajlott le az október 5-i ellenőrzés, amelynek jegyzőkönyve alapján előző cikkünkben beszámoltunk a konyhán tapasztalt problémákról. A vizsgálaton más hatóságok mellett az önkormányzat munkatársai is részt vettek, így vált végképp „egyértelművé”, hogy a bérelt helyiségben már „üzem- és üzletszerű tevékenységet végez az Opera Gasztronómia Kft.”. Méghozzá „a konyhafőnök elmondása alapján már 2016. május végétől”, ahogy azt a jegyzőkönyvben is rögzítették. Maga Zsidai Zoltán Roy is tavaszi nyitásról beszélt: egy korábbi cikkünkre írt, olvasói levélként közölt reagálásában „tavasszal nyitott termelőkonyhájuknak” nevezte a központi üzemet, ahonnan „összes egységüket, így többek között a Jamie’s Italiant is” ellátják.

Miután így bebizonyosodott az illegális működés gyanúja, két napra rá „a Budavári Önkormányzat mint tulajdonos és bérbeadó közjegyzői okiratba foglalva felmondta a bérleti szerződést, mivel az ott folytatott illegális tevékenységgel az Opera Gasztronómia Kft. az október 3-i felszólítást követően sem hagyott fel”. Az önkormányzat szerint ezzel Zsidaiék bérleti jogviszonya 2016. november 30-val megszűnt.

Duplán is bírságot kaptak – valótlant állítottak közleményükben

Közben viszont a cég még szeptember végén fellebbezett a használatbavételi engedélyüket megtagadó határozat ellen. A másodfokú hatóságként eljáró fővárosi kormányhivatal novemberben megsemmisítette a Zsidaiéknak kedvezőtlen határozatot, de azért, mert az elsőfokú hatóság az eljárásába „nem vont be minden érintettet, így különösen azokat a szomszédokat, akiket a zaj- és szagszennyezések zavartak”. Az önkormányzat szerint ugyanakkor a másodfokú hatóság is megerősítette, hogy a konyha „jelenleg engedély nélkül és szabálytalanul működik”.

Múlt heti cikkünket a Zsidai-csoport reagálásában sajtóhadjáratnak nevezte, és közleményükben helyreigazítást kértek, illetve jogi lépéseket helyeztek kilátásba. Ebben kifejezetten arra hivatkoztak, hogy az október 5-i ellenőrzésnél – az élelmiszerbiztonsági szakhatósággal ellentétben – „az önkormányzat mindent rendben talált”, ezt viszont a jegyző határozottan cáfolta. Mint írta, nemcsak részt vettek a vizsgálatban, de ők is bírságot szabtak ki a cégre. „Tehát az állítás, mely szerint Budavár Önkormányzata mindent rendben talált, nem felel meg a valóságnak” – fűzte hozzá a jegyző.

Nem veszik át a hivatalos iratokat

Az önkormányzat ennek ellenére sem zárkózott el attól, hogy tárgyaljon Zsidaiékkal, hiszen „céljuk, hogy a területén lévő vállalkozások hatékonyan, sikeresen és törvényesen működjenek”. Csakhogy szerintük a cég „nem működött együtt, az önkormányzat által küldött hivatalos leveleket és iratokat az október 3-i felszólítás óta nem veszi át a székhelyén”. „Ez a körülmény és az, hogy az Opera Gasztronómia Kft. az illegális tevékenységgel sem a felszólítást, sem a felmondást követően nem hagyott fel, nem tette lehetővé, hogy a tárgyalások eredményre vezessenek” – tette hozzá a jegyző. Nagy Teodóra szerint az önkormányzat "továbbra sem zárkózik el attól, hogy a felek között egy jogszerű, a gazdasági racionalitásnak is megfelelő megállapodás jöjjön létre".

A Zsidai Gasztronómiai Csoport a hvg.hu-tól helyreigazítást kérő közleményében azt állította, hogy „tényekkel utasítja vissza” cikkünk tartalmi állításait, ugyanis több ponton is vitatják a szakhatósági ellenőrök eljárását. Ezekkel újra megkerestük a Pest Megyei Kormányhivatalt, amely megerősítette, hogy a cég megfellebbezte az 1 250 000 forintos bírságot kiszabó döntésüket, így az nem jogerős. A fellebbezés november 30-n került a másodfokként eljáró élelmiszerlánc-biztonsági főosztályukhoz, amelynek 21 napos határidőn belül kell elbírálnia az ügyet (ez bizonyos esetekben még hosszabbodhat is).

Saját fotójuk a báziskonyháról, amit előző cikkünkre reagálva tettek közzé
Facebook / Zsidai Group

Mivel így folyamatban lévő ügyről van szó, érdemben egyelőre nem tudnak reagálni azokra az érvekre, amikkel Zsidaiék visszatámadtak. Például azt állítják, hogy a hűtőik hőmérsékletével azért akadtak problémák, mert „az 5 órán keresztül tartó ellenőrzés során folyamatosan, huzamosabb ideig nyitott ajtó mellett vizsgálták a hűtőkamrákat, így természetes, hogy amíg a hűtő vissza nem hűt, addig a hőmérséklete ideiglenesen megemelkedik”.

Az csak próbatejszín volt

A lejárt szavatosságú, 6,6 kilogramm növényi tejszínről állítják, hogy csak „próbaként rendelték be laktózmentes opciónak”, de „az alkalmazását elvetették, a selejtezése emberi mulasztás miatt maradt el”.

Az egyik legkomolyabb kifogás a jegyzőkönyvben az volt, hogy a kötelező élelmiszer-biztonsági, minőségbiztosítási HACCP-rendszert nem megfelelően dolgozták ki, ráadásul erre már a júniusi ellenőrzéskor felhívták a figyelmüket, mégsem orvosolták az októberi vizsgálatig. Zsidaik viszont állítják: még júniusban elkészült a „megfelelő HACCP dokumentum”, ami „digitális formában”elérhető volt a helyszínen, fizikai mivoltában pedig a cég székhelyén”. Csakhogy a cégadatbázis szerint a cég székhelye egy Nádor utcai címen található – ahová Zsidaiék több más cége is be van jegyezve – , így a telephelyként megjelölt Táncsics utcai konyhán a HACCP „fizikai mivoltában” tényleg nem lehetett ott.

Akkor működhet, ha megfelel a szabályoknak

A Zsidai-csoport többször is arra próbált utalni, hogy báziskonyhájuk „részben fejlesztés alatt áll”, illetve még „induló konyha”, amiről egyeztetnek a hatóságokkal.

„Nincs ’induló konyha’ kategória, vagy ’próbaüzem’, ilyet az élelmiszerlánc-biztonsági jogszabályok nem tartalmaznak” – tisztázta kérdésünkre a kormányhivatal, amely szerint a működés megkezdésétől kezdve „minden konyhának meg kell felelnie a rá vonatkozó jogszabályi előírásoknak”.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!