Többen vannak a kormányváltást akarók, de egymillióan pártnélküliek

Többen vannak a kormányváltást akarók, de egymillióan pártnélküliek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az MSZP, a Jobbik és a többi ellenzéki párt szavazói mellett mintegy egymillióan akarnak még kormányváltást, de ők nem akarnak elmenni szavazni.

Továbbra is a Fidesz vezeti a pártok rangsorát, most 26 százalékos eredménnyel a Závecz Research Intézet januári felmérése szerint.

A január végén ezerfős mintán készített közvélemény-kutatás szerint a Jobbik és az MSZP támogatottsága két hónapja változatlan, a választókorú népesség 12-12 százaléka támogatja őket. A DK szavazói 4 százaléknyian vannak, míg a legutóbb 5 százalékuk volt. Az LMP továbbra is 3 százalékos, az Együtt 2 százalékot ért el e hónapban, míg a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt a választók 1-1 százalékát tudták maguk mögé állítani. A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya változatlanul 36 százalék.

A biztos pártválasztók csoportjába a választópolgárok bő egyharmada tartozik, így a körükben mért adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 44 százalékos, a szocialistáknak 19, a Jobbiknak 18 százaléka van. Biztos pártválasztók között a DK 8 százalékot kapott, az LMP pedig 5 százalékot ért el. Az aktív szavazók 2 százaléka az Együtt támogatója, a Liberálisok, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékhoz jutott.

©

Bár a szocialista párt támogatottsága a tavalyi év utolsó negyedében enyhén emelkedett és felzárkózott a stagnáló Jobbikhoz, szavazótáboraik összetétele nagyon különböző. Az MSZP főként az 50 évnél idősebbek, s még inkább a 60 év felettiek körében beágyazott párt, míg a Jobbik a fiatalokat és a középkorúakat tudja igazán megszólítani. A szocialisták az alacsonyabb iskolázottságú rétegekben erősek, míg a jobboldali pártnak a közepes végzettségűeknél vannak az átlagot meghaladó mértékben támogatói.

©

Bár korábban az MSZP-nek egyértelműen a nagyobb városokban, a Jobbiknak a kisebb településeken volt jelentős bázisa, mostanra az eltérések mérséklődtek, a szocialisták városokban mért 13-14 százaléka és a községekben regisztrált 10 százalékos aránya viszonylag egyenletes jelenlétet mutat. Eléggé kiegyenlített e vonatkozásban a Jobbik tábora is, a városokban 10-12, a falvakban 14 százalékos.

A felmérés szerint jelenleg a választópolgárok 31 százaléka, mintegy 2,5 millió fő – azt szeretné, ha a Fidesz maradna kormányon a 2018-as választásokat követően is. Kormányváltó hangulatban viszont ennél jóval többen vannak, az emberek 42 százaléka, mintegy 3,4 millióan új vezetést kívánnak az ország élére.

©

A Fidesz-kormány mellett a 2,1 milliós Fidesz-tábor mellett kiáll még 1 százalék (közel 100 ezer fő) más pártoktól, valamint 4 százalék (300-350 ezer fő) bizonytalan választó.

A kormány távozását célként megfogalmazók csoportja viszont meglehetősen széttagolt: ide tartozik a szocialisták, valamint a jobbikosok túlnyomó többsége is – előbbiek közül 900 ezren, utóbbiakból 800 ezren, de ugyancsak a hatalomváltást szorgalmazza a DK-sok, és a többi ellenzéki párt híveinek java része is, összesen 700 ezren.

Rajtuk kívül még a pártnélküli választópolgárok közül 1 millióan szeretnék azt, ha a parlamenti választások után más venné át a kormányzást. Bár a jövő évi változáshoz nélkülözhetetlen az ő szavazatuk, jelenleg ennek az egymilliós választói közegnek csak negyede mutat részvételi hajlandóságot, ez az aktivitás pedig nem elégséges a mostani kormány leváltásához.

©
Hozzászólások