''Ellenállunk" – A kormányt nem érdekli a strasbourgi döntés

''Ellenállunk" – A kormányt nem érdekli a strasbourgi döntés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

"Ellenállunk a strasbourgi nyomásgyakorlásnak." Beszélhet az EJEB, amit akar, a kormány kiáll határvédő gyakorlata mellett, az emberek pedig konzultációban mondhatják el, mit gondolnak – bár ennek semmi köze a kormány embertelen menekültügyi gyakorlatához.

Elvesztette Magyarország a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán az két bangladesi menedékkérő elleni perét, a bíróság kimondta, hogy embertelen és lealacsonyító az a gyakorlat, hogy az állam a tranzitzónába zárja, fogva tartja a menedékkérőket, amely ellen nem fellebbezhetnek, majd visszadobják őket Szerbiába. Az állam ezért kártérítést is kell fizessen. Megkerestük a kormányt, kommentálja a döntést.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ válaszában nem volt sok újdonság: "Képtelenség, hogy azért kell fizetnünk, mert Magyarország betartja az uniós szabályokat és védi nem csak az ország, de Európa határait is." A migránsválságot csak a határok védelmével lehet kezelni. "Ellenállunk a brüsszeli és strasbourgi nyomásgyakorlásnak, kiállunk Magyarország függetlensége és a határok védelme mellett." Az emberek a hamarosan kezdődő nemzeti konzultációban újra elmondhatják "véleményüket a magyar, illetve a brüsszeli bevándorláspolitikáról", fogalmaz a KTK válasza, ami, mint ezt a KTK fontosnak tartotta telefonon jelezni, a fideszes Hídvégi Balázs szövege.

A kormányt tehát nem érdekli a bíróság döntése, nem úgy tűnik, hogy változtatna a menekültügyi gyakorlaton, folytatja a legfőbb európai emberi jogi plénum által jogsértőnek, embertelennek ítélt gyakorlatot.

Hozzászólások