Orbán fülét is védték: a Valton emberei átkutattak minden táskát

Orbán fülét is védték: a Valton emberei átkutattak minden táskát

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Nemzeti Múzeum előtt hatalmas volt a készültség szerda reggel, a Kálvin tértől az Astoriáig a kiskörutat lezárták, az állami ünnepség nézője pedig csak az lehetett, aki előtte átesett egy biztonsági ellenőrzésen. Ezt egyesek motozásként élték meg, tudósítónk táskákat átvizsgáló biztonságiakat látott.

Juhász Péter és az Együtt szólított fel Orbán Viktor kifütyülésére, amelyet hiába próbált a rendőrség hajmeresztő érveléssel tiltani, és hiába hozott a tiltáshoz megannyi meredek magyarázatot a NER politikusi férfikórusa, a bíróság engedélyezte a hangos véleménynyilvánítást.

A Nemzeti Múzeumnál nem csak rendőrök figyeltek Orbánra. A szerv feladata első sorban a forgalom terelése, az autók és a biciklisek eligazítása volt. A védelem második vonalát a Valton emberei képezték. Az Astoriánál és a Kálvinon is benéztek minden táskába, nélkülük senki sem kerülhetett Orbán látókörébe és hallótávolságába.

A Kálvinon mintegy húsz emberrel Büki Zoltán álldogált szerda reggel, feliratuk "demokratikus ellenállást" ígért. Büki az ünnepség kezdetén arra kérte embereit, hogy csatlakozzanak fütyülőkhöz. Az Együtt nem messze állította fel pultját. Ők a kordonon kívül kínáltak sípot és kokárdát, mindenki választhatott ingyen. Annyit kértek csak: Orbán legyen az egyetlen, akit kifütyülnek.

Szabályos beléptetés volt, a Valton ellenőrizte a táskákat es meg is motozták, aki gyanús. Az Astoriánál munkatársunk megkérdezte, mit keresnek a valtonos emberek. A kérdésre azt mondta egyikük, hogy ez csak annyira szigorú, mint bármilyen rendezvényen. Ahogy fogalmazott, ne legyen mit dobálni.

De nem csak a kiskörúton lehet etthallgatni Orbánt. Aki igazán közel akart kerülni hozzá, annak a jelek szerint meghívóval kellett rendelkeznie. Tudósítónk látta, ahogy a múzeum hátoldalánál engedték be a hűségesek táborát. Ők rendezett sorokban a Puskin utca felől érkeztek, és a Hild téren keresztül jutottak be.

Hozzászólások