Felmérés: tartja magát az MSZP, kicsit vesztett a Fidesz és a Jobbik

Felmérés: tartja magát az MSZP, kicsit vesztett a Fidesz és a Jobbik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Továbbra is alig mozdulnak a pártpreferenciák a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatása szerint.

A 18 év fölöttiek körében készült felmérés azt mutatja, hogy a Fidesz támogatottsága továbbra is enyhén hullámzik, most éppen 27-ről 26 százalékra csökkent a tábora. A Magyar Szocialista Párt negyedik hónapja 12 százalékon áll, a Jobbik viszont lefelé araszol, újabb 1 százalékpontot veszítve, most a választókorú népesség 10 százalékára számíthat.

A Demokratikus Koalíció és az LMP támogatottsága is változatlan maradt, előbbi 5, utóbbi 3 százalékot kapott. Több pártnak 1 százalékos a tábora, ezen a szinten áll a Kétfarkú Kutyapárt, az Együtt, a Liberálisok és a listán most először szereplő Momentum.

A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya némileg emelkedett, 35-ről 38 százalékra.

©

A kutatás készítői hangsúlyozzák, hogy mivel a politikai aktivitás továbbra is eléggé visszafogott, a biztos pártválasztók körében közzétett adatok csupán tájékoztató jellegűek, abból messzemenő következtetéseket levonni nem lehet. Ebben az elkötelezett választói csoportban a Fidesznek 48 százaléka van, az MSZP 19, a Jobbik 16 százalékot ért el. A biztos pártválasztók 8 százaléka támogatja a DK-t, az LMP 4 százalékos. Az aktív és elszánt szavazók között a Kétfarkú Kutyapártnak és a Momentumnak 2-2 százaléka van, az Együttnek és a Liberálisoknak 1-1 százaléka - ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A tavalyi év végéig a Jobbik és az MSZP párharcában többnyire a jobboldali pártnak volt előnye, 2-4 százalékpontnyi. Az idén kiegyenlítődtek az erőviszonyok, sőt némi – 2 százalékpontos – vezetésre is szert tettek a szocialisták. Az utóbbi hónapokban az MSZP támogatottsága stagnált, a Jobbiké kissé csökkent.

A két párt szavazótábora teljesen más társadalmi-demográfiai jellegzetességeket mutat, különösen a korosztályi különbségek markánsak. Az MSZP-nek az életkor emelkedésével egyre nagyobb a támogatottsága, a Jobbiknak viszont egyre kisebb. A húszas-harmincas korosztályban a szocialisták 4-5 százalékon állnak, a nemzeti jobboldali párt itt 14 százalékos. A hatvan év felettiek körében az MSZP-nek 27 százaléka van, a Jobbiknak csupán 4 százaléka. A szocialista párt az idős, nyugdíjas korú emberek mellett még az alsó, alsóközép társadalmi státuszú csoportokban és a fővárosban erősebb az átlagosnál, a Jobbik viszont ezekben a rétegekben a leggyengébb. A nemzeti pártnak kedvező pozíciói vannak a fiatalok körében, a társadalom középen lévő csoportjaiban valamint a kisebb városokban és a falvakban, ezekben viszont az MSZP az átlagnál kevesebb szavazót vonz.

©

Akárcsak a múlt hónapban most is az emberek fele prognosztizálja a Fidesz 2018-as választási győzelmét, annak ellenére, hogy folyamatosan és nagy előnnyel vezeti a pártok rangsorát. A választópolgárok nagyjából egynegyede számít arra, hogy a kormánypárt veszíteni fog jövőre.

A későbbi politikai erőviszonyok alakulása szempontjából a pártpreferenciával nem rendelkezőknek fontos szerep juthat. E csoport tagjai sokszor azt is figyelembe veszik a választói döntésüknél, hogy mely pártnak van esélye győzni, oda szívesebben csatlakoznak. Közülük 36 százalék azt feltételezi, hogy a Fidesz ismételten megnyeri a voksolást, ők a kormánypárt potenciális tartalékát jelenthetik. A bizonytalan választók 19 százaléka szerint nem tud újra győzni a Fidesz, ők az ellenzékhez csapódhatnak. A pártnélküliek többsége, 55 százaléka viszont tanácstalan, nem latolgat esélyeket. Őket a kampányban a kormány és az ellenzék is meggyőzheti, bár jelenlegi érdektelenségük miatt ez nehéz feladat lesz.

Hozzászólások