A fideszesek rándítják vállukat, Orbán a Bánki-cselt alkalmazva lépett meg

A fideszesek rándítják vállukat, Orbán a Bánki-cselt alkalmazva lépett meg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csinál különösebb gondot a Fidesz – legalábbis látszólag – abból, hogy másfél héten belül a harmadik tömegmegmozdulás zajlott Budapest utcáin a CEU ellehetetlenítése és a kormány politikája ellen. Orbán Viktor megint elmenekült – pontosabban kimenekítették – a népharaggal kapcsolatos kérdések elől.

Tüntessenek nyugodtan, szólásszabadság van – ilyen és ehhez hasonló félmondatokkal reagáltak hétfőn kormánypárti képviselők a hvg.hu-nak arra, hogy vasárnap délután és este ritka nagy tömeg tüntetett a kormány ellen a Kossuth téren.

A fideszes és KDNP-s képviselők válaszaiban szinte egytől egyig a frakciók múlt heti, CEU-ügyi eligazításán elhangzott érvek köszöntek vissza: csak Soros György világszintű networkje lépett működésbe, a megtévesztett tömeg pedig egy nem létező veszély ellen tüntetett, hiszen a kormány nem akarja bezárni a Közép-európai Egyetemet. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök és a köztársasági elnök lánya is olyan rendszerű egyetemen tanult, illetve tanul, mint a CEU, tehát amelyik európai országban működik, de az Egyesült Államokban akkreditált diplomát ad, a képviselőknek már nem volt érdemi válaszuk: „A magyar kormánynak a magyarországi viszonyokkal kell foglalkoznia” – mondták megint csak a kötelező kommunikációs köröket hozva.

Mivel a tüntetéssel az azonnali kérdések órájában szembesített Orbán Viktor rutinosan kikerülte válaszában, hogy a lemondását is követelő tömeg méretére és érveire reagáljon, megpróbáltuk a folyosón szóra bírni az ülésteremből távozó miniszterelnököt.

A múlt heti bújócska után – a miniszterelnök és kísérete inkább egy fél emeletet került, hogy kikerülje a rá váró újságírókat – Orbán Viktor és sajtófőnöke, Havasi Bertalan ezúttal új módszert választott: felkértek egy képviselőt – Bánki Eriket –, hogy tegyen úgy, mint aki haladás közben fontos kérdésről tárgyal a kormányfővel. Így aztán, amikor Orbán Viktort megszólítottuk, a miniszterelnök azt mondta, ne haragudjunk, de inkább Bánki Erikkel beszélne, Havasi Bertalan pedig gyakorlatilag az újságírók és Orbán közé ugorva hajtogatta ugyanezt, illetve hogy hagyjuk békén a miniszterelnököt, mert dolgozik.

Az érdekes csak az, hogy Orbán Viktor csak addig a néhány másodpercig, a dolgozószobája felé vezető csapóajtóig érve „dolgozott”, ameddig az újságírók mehetnek a parlamentben, az őt fedező Bánki Erik onnan ugyanis sarkon fordult és nevetve visszasétált az ülésterembe.

Hozzászólások