Átszervezi a kormány a köznevelési kerekasztalát

Átszervezi a kormány a köznevelési kerekasztalát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Köznevelés-stratégiai kerekasztal néven szervezik át a kormány egyeztető fórumát, néhány hét múlva jön ki erről a kormányhatározat.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára közölte, a köznevelési kerekasztal szerdai ülésén az hangzott el, hogy vártnál is eredményesebb volt a korábbi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) decentralizációja, az új rendszert pedig költségvetési stabilitás jellemzi.

Maruzsa Zoltán elmondta, a kerekasztal 2016-2017-es tanévi utolsó ülésén meghallgatták Solti Péternek, a Klebelsberg Központ elnökének a szervezet első félévéről és az új tankerületi központok munkájáról szóló beszámolóját. Az átalakulás tapasztalatairól azután kibontakozott "egy rendkívül hasznos beszélgetés", ezalatt Solti Péter megválaszolta a felvetéseket, visszajelzéseket. A beszélgetés végkicsengése az volt, hogy a vártnál is eredményesebben sikerült a decentralizáció, amit üdvözölt a Nemzeti Pedagógus Kar, illetve a hozzászóló tagok közül "lényegében mindenki" – számolt be a helyettes államtitkár.

A Klebelsberg Központtal kapcsolatban még kiemelte, hogy az új működési rendnek és az idei évre több mint százmilliárd forinttal megemelt költségvetésének köszönhetően költségvetési stabilitás jellemzi az intézményt.

A köznevelési kerekasztalt egyébként "köznevelés-stratégiai kerekasztal" néven szervezik újjá.

Maruzsa azt mondta, a jelenlegi kerekasztal tavaly tavasszal kezdte meg működését ad hoc jelleggel, a működését – sem a kerekasztalét, sem hat munkacsoportjáét – nem szabályozta semmi, az leginkább a résztvevők aktivitásán múlt. A résztvevők kérése volt, hogy minél inkább formalizálják a szervezet munkáját, ezért született meg az erről szóló kormányhatározat-tervezet, amelynek Magyar Közlönyben való közzététele egy-két héten belül várható – közölte Maruzsa Zoltán.

Az új kerekasztal összetétele, résztvevőinek aránya érdemben nem változik, az új kerekasztal 25 tagját "lényegében" a jelenlegi kerekasztalnál szerzett tapasztalatok alapján jelölik ki – tette hozzá.

A köznevelési kerekasztal megalakítását tavaly január 23-án jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Az alakuló ülésre meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

A Pedagógusok Szakszervezete azonban nem vett részt már az alakuló ülésen sem, februárban pedig a PDSZ is közölte, hogy kiszáll a kormány által életre hívott szervezetből, majd a Magyartanárok Egyesülete is nemet mondott a kerekasztalra. A tiltakozó tanárok a kormány által életre hívott köznevelési kerekasztal helyett sajátot alapítottak.

Hozzászólások