Nyolcvan diák hamis bizonyítvánnyal próbálkozott az érettségin

Nyolcvan diák hamis bizonyítvánnyal próbálkozott az érettségin

Utolsó frissítés:

Windisch Judit Szerző:

Tetszett a cikk?

A hamisított papírokkal próbálkozó diákok ügyében ugyanaz az iskola érintett, ahol már tavaly is botrányos érettségi folyt.

Nyolcvan diák írásbeli érettségijének eredményét semmisítette meg a fővárosi kormányhivatal, miután a gyanú szerint hamis bizonyítványokkal mentek érettségire. Az ügyben megint a Paulay Alapítványi Középiskola érintett, ahol tavaly botrányos körülmények között zajlott az érettségi vizsga, meg is vonta tőlük a miniszter az érettségi vizsgáztatás jogát két évre. Idén is vizsgálták az iskolát, miután gyanús volt, hogy 321 diákot jelentettek le érettségire. A diákok az utolsó pillanatban tudták meg, hogy nem ott, hanem a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolában kell vizsgázniuk.

A korábban bejelentkezett diákok nagyjából csak harmada jelent meg az érettségin, magyarra 135, matekra 130, történelemre 128, angolra pedig 110 tanuló. Azt nem tudni, hogy a többiek hol tervezik letenni az érettségit később. De még azoknál sem stimmelt minden, akik megjelentek. A kormányhivatal ugyanis – szintén váratlanul – a szóbeli érettségi vizsga előtt felszólított mindenkit, vigye be a bizonyítványát. 53 diáknak volt rendben, 80 tanulónál viszont a hatósági ellenőrzés keretében lefoglalt bizonyítványmásolatok alapján felmerült annak a gyanúja, hogy a vizsgázók nem teljesítették a vizsgára bocsátás feltételeit.

"A Paulay Alapítványi Középiskola által kiállított bizonyítványok szerint az érintett tanulók a középiskolai 9-10. évfolyamokat egy olyan – korábban megszűnt – iskolában végezték, amelybe a Köznevelési Információs Rendszer adatai szerint nem is jártak, sőt, az iskolának nem is volt engedélye középiskolai közismereti oktatásra. Az érintett bizonyítványokat lefoglalták"

– közölte a kormányhivatal.

Ők nem folytathatták az érettségit. Egy szülő cikkünk megjelenése után közölte, többen fellebbeztek a kormányhivatal határozata ellen. A kormányhivatal és az Oktatási Hivatal tavaly bejelentést, idén viszont feljelentést tett a rendőrségen, így hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás gyanúja miatt folyik a nyomozás. Az iskola igazgatója szerda kora délután közölte, a 2017/18-as tanévtől felfüggeszti működését.

Az iskola ügyében más vizsgálat is folyik: több dolgozó ugyanis megkereste a kormányhivatalt, hogy nem kapott áprilisra és májusra fizetést. A kormányhivatal tizennégy munkavállalót hallgatott meg.

Hozzászólások