Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Egyre dagad a kormányközeli média, a független média pedig az agónia szélén tántorog - a kormányközeli médiakonglomerátum hosszú távra rendezkedik be, évtizedekig fenntartható rendszer épül ki a szemünk előtt. Az egyre szürkébb médiasokszínűségért túl egyszerű lenne a kormányt vagy a társadalom közönyét bírálni - súlyos elmaradások vannak a rendszerváltás óta. De a lényeg ugyanaz: a kritikus tömeg már egy ideje leginkább a megbízható információkat olvassa és hiszi el. Egy médiaelemzővel beszéltünk.

Miközben a kedves olvasó tikkadtan kutat egy árnyat adó fa, egy hűsítő vízfelület után, vagy a tejfölös-sajtos lángos szája szélét zaklató maradékát próbálja meg letörölni, a kormányhoz közeli médiaberkekben lázas bevásárlások zajlanak. A hőségriadóban az emberek egy médiapiaci hír láttán leginkább arra képesek, hogy ropogósra sült szemhéjuk lezárják és délutáni alvásba fogjanak.

Holott az történik, ami 2010 óta folyamatosan: a magyarországi médiapluralizmus, -sokszínűség egyre halványabb, azaz a társadalom egyre kisebb eséllyel jut hozzá nem a kormányzati szempontok szerint megírt hírekhez. Ezt már Polyák Gábor, a Mérték Médiakutató Kft. vezetője mondja el a hvg.hu-nak. A Népszabadság bezárásában kulcsszerepet játszó Heinrich Pecina osztrák üzletember MDM nevű cége nemrég vette meg az utolsó független vidéki lapokat kiadó Russmédiát (az ügyletet az Együtt most megtámadja a Médiahatóságnál), most pedig ciprusi cége feltőkésítette a magyart 7,2 millió euróval, ami szintén nagy bevásárlásokra enged következtetni - úgy tűnik, a nyomtatott sajtó letarolása után az interneten is tovább terjeszkedik a cég.

Évtizedekig ez lesz

Amit lehet, bedarálnak, amit nem, kivéreztetnek,

szól Polyák egymondatos értékelése a médiapiaci eseményekről és tendenciákról. A médiasokszínűség nem szűnt meg teljesen, a piacon állnak még ellenzéki, kritikus médiumok - a Fidesznek nem is érdeke teljesen beszántani mindent, mert felmutathatja, hogy tessék, van itt ellenzéki média. De az ellenzéki médiumoknál egyre rosszabbak a körülmények. Azzal a húzással, hogy a kormány 2014-ben központosította az állami cégek, intézmények reklámozását a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) létrehozásával, a közintézmények kezéből kikerült a reklámozási lehetőség. Az dönt, hogy az NKH melyik ügynökségekkel szerződik, és azok rendre kormányközeliek, és valahogy inkább a Habony-Vajna-Mészáros triász lapjaiban, weboldalain, tévéiben vagy a közmédiában hirdetnek.

©

Mondhatná valaki, hogy majd jönnek a választások 2018-ban, győz az ellenzék, és mindent visszacsinál, normalizálódnak a médiaviszonyok - hát nem. Polyák úgy látja, a most kiépült és továbbépülő rendszert évtizedek alatt lehet csak lebontani. A médiapiacról szinte teljesen eltűntek a tőkeerős, megbízható befektetők, tulajdonosok, a kormányzati propagandagépezet pedig egyre függetlenebb, színesebb gazdasági háttérrel bír, amely akkor is működőképes lesz, ha elzárják egy esetleges kormányváltás miatt az állami pénzcsapokat. És akkor ellenzékben ez a propagandagépezet majd olyan folyamatos össztüzet zúdít majd egy új kormányra, hogy az attól koldul. A széles gazdasági háttér abban is segít, hogy a veszteséges termékek továbbra is megjelenhessenek, finanszírozhatóvá váljon a teljes médiaportfólió.

Politikai tétje és jelentősége már nincs az újabb bevásárlásoknak, lefedték azt a kellő mennyiségű néptömeget, amelyhez el kell juttatni a kormányzati propagandát, és lehetőleg más ne háborgassa őket, mondja Polyák. Épp a fenti rendszer hosszú távú érdekeit szolgálják inkább a bevásárlások.

Kevesen tudnak olvasni a sorok között

Rendre előjön a médiapiaci cikkekben az olvasók felelőssége: miért nem érdeklődnek a saját életüket befolyásoló média helyzete iránt, miért nem tesznek többet a hiteles, kormánykritikus média fenntarthatóságáért. A közönség egyfelől nem tanult meg kritikus lenni, nem sajátította el a propagandaüzenetek, politikai üzenetek kritikus befogadásának képességét, vagyis azt, hogy felismerje, itt most megvezetnek, valamit le akarnak nyomni a torkomon. De ezt nem szabad neki felróni, mondja Polyák, ebben ludas az iskolarendszer, a rendszerváltás utáni kormányok és elit, amely ezt nem tartotta fontosnak. Illetve nem tartotta kifizetődőnek - a politikusaink az utóbbi 25 évben egyszer sem gondolták úgy, hogy a választóikkal dialógust kell folytatni, mert nem bíztak az emberekben, inkább próbálták manipulálni őket. Oktatás és képzés nélkül pedig nem elvárható, hogy a választók széles rétegei felfejtik a minden hájjal megkent politikai guruk által összerakott kampányokat, egyoldalú üzeneteket.

©

Szeretjük mondani, hogy a kádárizmusban megtanultunk a sorok között olvasni, de ez illúzió, Polyák úgy látja, ezt az értelmiségiek szűk rétege mondta magának. És van felelőssége a médiának is: 2010 előtt a média túlságosan betagozódott a jobb-bal felállásba, elfogadta a szekértábor logikát, elvétve jelent meg benne törekvés a párbeszédre. Így 2010-re egy sérülékeny myilvánosság jött létre, amelyben az egyik oldal médiája lassan felszámolódik. Ma már ott tartunk, hogy a független médiumokat olyan nagyon látványos kézi vezénylés nélkül is be lehet dönteni, el lehet sorvasztani. Mert a Fidesz-barát média szélesedése együtt jár azzal is, hogy elszívják a levegőt a maradék elől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!