Szabadlábon védekezhetnek a robbanószert gyártó nógrádi középiskolások

Szabadlábon védekezhetnek a robbanószert gyártó nógrádi középiskolások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A robbanások zajára felfigyeltek ugyan a falubeliek, de azt hitték, hogy vadászoktól jön. Az egyik fiú második lett az Országos Középiskolai Tanulmányi versenyen, a szülei szerint az élete a kémia.

Kémiarajongó középiskolások gyártottak robbanószereket egy Nógrád megyei faluban, majd a közeli erdőben próbálták ki azokat – hangzott el a keddi RTL Híradóban.

A kommandósok az egyik középiskolás diák, egy 18 éves mátramindszenti fiú házában robbanóanyagokat, vezetékeket találtak, majd bilincsben vitték el őt. Ezután elfogták a 17 éves dorogházi fiút is.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a gyanú szerint a 18 éves mátramindszenti fiú házában 2014-től engedély nélkül készítettek robbanóanyagot, illetve a község határában robbantásokat hajtottak végre.

A bombákat egy erdőben próbálták ki, éveken át, de a falubelieknek nem voltak gyanúsak. Egy férfi azt nyilatkozta: azt hitték, vadászok lőnek, és ennek a zaját hallották.

Az egyik fiú szülei azt mondták: mindkét diák jól ismerte a vegyszereket, kémia tagozatra jártak, egyikük második helyezést ért el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. Úgy látják, hogy csak tapasztalatot akartak szerezni.

A robbanóanyagok egy részét tűzszerészek semmisítették meg, a többit lefoglalták. A két fiút előállították, az RTL Híradó úgy tudja: később elengedték őket, szabadlábon védekezhetnek.