Már nem Áder a legnépszerűbb hazai politikus

Már nem Áder a legnépszerűbb hazai politikus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elveszítette legnépszerűbb politikusi pozícióját Áder János köztársasági elnök – derült ki az Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet megbízásából készített.

Már nem a köztársasági elnök áll a politikusokat és közszereplőket népszerűségük szerint rangsoroló lista élén az Iránytű Intézet legfrissebb felmérése alapján – írta a Magyar Nemzet.

A Jobbik-közeli kutatócég a lap számára készített elemzéséből az derül ki, hogy az eddig ezüstérmes Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedveltsége emelkedett az elmúlt időszakban, így jelenleg ő a legnépszerűbb politikus itthon.

Egy 100-as skálán 60-as a szimpátiaindexe, míg a második helyre csúszott Áder Jánosnál ez az érték már csak 58. A köztársasági elnököt viszont jóval többen ismerik, az emberek 90 százaléka van tisztában vele, hogy ki ő, míg Varga Mihály esetében csak 66 százalék tudta beazonosítani.

A politikusok és közszereplők népszerűségi listáján eddig szinte már megszokott volt, hogy az államfő áll az élen. Az Iránytű Intézet kiemelte, hogy most mégis azért csökkenhetett a kedveltsége, mert az elmúlt hónapokban több, a társadalmat megosztó törvényt is átengedett.

Ilyen volt például az itthon és nemzetközi színtéren is nagy vihart kavart úgynevezett lex CEU, illetve a civil szervezeteket megbélyegző civiltörvény – idézték fel. Tízezrek vonultak az utcára tiltakozni, Áder Jánost számtalan fórumon kérték, hogy vétózza meg az Országgyűlés kormánypárti többsége által elfogadott javaslatokat, végül a köztársasági elnök egyik esetben sem emelt érdemi kifogást.

Varga Mihályt ezzel szemben a botrányok elkerülték, és nem fűződött a nevéhez semmilyen negatív intézkedés.

A köztársasági elnököt egyébként a Fidesz–KDNP szavazóinak nagy többsége pozitívan ítéli meg, az ellenzéki pártok szavazói közül viszont alig volt, aki a legszimpatikusabb jelzővel illette, vagyis a legmagasabb pontszámot adta volna neki.

A népszerűségi lista harmadik helyén az eddig is az élbolyba tartozó főpolgármester áll. Tarlós Istvánt a kormánypárti szimpatizánsok 60 százaléka rokonszenvesnek tartja, és az ellenzéki választók között is találni szép számmal olyanokat, akik kedvelik Budapest első emberét. Egyedül a kisebb baloldali és liberális pártok elutasítók vele szemben.

Orbán Viktor miniszterelnök ezúttal Navracsics Tibor uniós biztos után az ötödik a listán, a szimpátiaindexe most már több hónapja 50 felett áll. Júniushoz képest némileg emelkedett is a népszerűsége, a legfrissebb felmérés szerint a 100-as skálán 52 a kedveltségének aránya.