Budai Gyula kiakadt Hagyó Miklós felfüggesztett büntetésén

Budai Gyula kiakadt Hagyó Miklós felfüggesztett büntetésén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egykori elszámoltatási kormánybiztos reklamált, amiért Hagyó Miklós ügyében szerinte "túl demokratikus" ítélet született.

Felháborítónak tartja a fideszes Budai Gyula a Hagyó-ügyben született pénteki bírósági döntést.

A Szegedi Ítélőtábla jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönre enyhítette a Hagyó Miklósra, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesére első fokon kiszabott büntetést.

Budai Gyula fővárosi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Hagyó Miklós és társai szétlopták Budapestet, valamint a BKV-t.

A kormánypárti országgyűlési képviselő túl enyhének, "túl demokratikusnak" tartja az ügyben született ítéletet. Kifogásolta, hogy a terhelő körülmények ellenére sok év után a másodfokú bíróság jogerősen 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönre ítélte Hagyó Miklóst.

A táblabíróság hivatali visszaélés és – felbujtóként elkövetett – hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a volt főpolgármester-helyettest.

Budai Gyula szerint az ítélettől függetlenül "egymást érik a különböző korrupciós botrányok a szocialista térfélen". Megemlítette Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő és társai ügyét, akik a gyanú szerint több mint hárommilliárd forintos áfacsalást követtek el.

Arról a Czeglédy Csabáról van szó, aki Botka László és Gyurcsány Ferenc ügyvédje volt, aki egy osztrák széfben egy kilogramm aranyat "dugdosott", és aki egy csaknem 60 millió forintos luxusautóval "furikázott", miközben több száz diákot megkárosított – fogalmazott a fideszes politikus.

Beszélt a 4-es metró ügyéről is, amelyben szerinte körülbelül "166 milliárd forintot a szocialisták elloptak, elcsaltak", amiért 59 milliárd forintot vissza kell fizetni az Európai Uniónak.

Budai Gyulától megkérdezték, hogy a már megszületett bírósági döntéseket nézve mit gondol korábbi elszámoltatási kormánybiztosi munkájáról. Azt felelte: eredményesnek tekinthető a 2002–2010 közötti időszakra vonatkozó elszámoltatás, az elérte a célját. Megjegyezte ugyanakkor: "sok-sok mindent fölvet", hogy az egy-egy ügyben rendelkezésére álló bizonyítékok "nem megfelelő ítéletben csúcsosodtak ki". Sok esetben a nyomozás megindításától a jogerős ítéletig nagyon hosszú idő telik el, a magyar büntetőjog pedig sajnos az időmúlást mindig a vádlottak javára értékeli – vélte.