ÁSZ: tizenöt napja van a Jobbiknak, hogy kifizesse a 330 milliót

ÁSZ: tizenöt napja van a Jobbiknak, hogy kifizesse a 330 milliót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Állami Számvevőszék befejezte a Jobbik ellenőrzését és megállapította, hogy a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását.

A számvevőszék közleményében az áll, hogy a törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, a tavalyi évben az összes ellenzéki pártot ellenőrizték, mindegyiküket meg is bírságolták, a Jobbikot több százmillióra. A Fidesz és a KDNP nem kapott ÁSZ-ellenőrzést.

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat; a Jobbik Magyarországért Mozgalom a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat, támogatásokat használt-e fel – áll a közleményben.

Az ÁSZ szerint a Jobbik tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, ráadásul a hivatal szerint a párt „nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének”.

A számvevőszék megállapítása szerint a Jobbik „2015-ben és 2016-ban egyaránt 475 millió 800 ezer Ft – tehát a két év alatt több mint 950 millió forint – központi költségvetési támogatásban részesült. A Magyar Közlönyben közzétett adatok alapján a 2015. évi pénzügyi kimutatásban 544 millió 720 ezer Ft bevételt, valamint 369 millió 747 ezer Ft kiadást, a 2016. évi pénzügyi kimutatásban 575 millió 590 ezer Ft bevételt, valamint 525 millió 675 ezer Ft kiadást számolt el.”

Az ÁSZ megállapította, hogy a kockázatjelzésben rögzített, politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik 2017-ben a törvényi tilalom ellenére – jogi személyektől származó – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el 331 millió 660 ezer Ft összegben. A Jobbik nem igazolta, hogy elvégezte volna a nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulás törvényben előírt értékelését.

A párt észrevételében (25 oldalon keresztül kritizálták korábban az ÁSZ-jelentést) hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal, illetve egyéb alátámasztott érvekkel nem cáfolta az ÁSZ bizonyítékokon alapuló megállapításait, a törvényi előírás alapján az ÁSZ 2018. január 8-i dátummal felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.

A Jobbik már az első hírek után adománygyűjtésbe kezdett, amivel a december végi hírek szerint 40 milliónál is többet gyűjtött. Akkor a párt azt mondta, ez a büntetés a választási indulásukat is megnehezíti, főleg úgy, hogy a végösszeg 662 millió, mert a mostani 331 millió forinttal megegyező pénzt levonnak a párt állami támogatásából idén.

Hozzászólások