"A focipálya reflektora világít a hálónkban" – közpénzből bővítették ki illegálisan a sportcentrumot

"A focipálya reflektora világít a hálónkban" – közpénzből bővítették ki illegálisan a sportcentrumot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

Szabálytalanul fejlesztettek többpályás sportcentrummá egy önkormányzati focipályát Biatorbágyon, fittyet hányva arra, mire szól az építési engedély. A fideszes alpolgármester nyíltan kijelentette, hogy majd utólag fogják hozzáigazítani az építési szabályzatot a megvalósult beruházáshoz. A több százmillióból kibővített focipályákon a hét minden napján edzések vagy meccsek vannak, ezért a környező házakban lakók élete ellehetetlenült, az ingatlanjaik elértéktelenedtek. De akár este is tudnak füvet nyírni, mert a pályákat bevilágító reflektorok kéretlen fényében élnek.

Bírság, visszabontás, büntetés – durva következményei vannak, ha az egyszeri építkező állampolgár eltér a jóváhagyott építési engedélyétől. Például ha kitalálná, hogy ötször akkora teraszon szeretne napozni, ezért lekövezi a fél telkét, megszegve ezzel az adott építési övezetben kötelező zöldterület mértékét, az úgynevezett zöldfelületi mutatót.

B-közép az előkertben

Biatorbágyon azonban úgy alakították át a Kolozsvári utcai, régi focipályát több sportpályás, atlétikai résszel kibővített, részben műfüves sportkomplexummá, hogy magasról tettek arra, mi szerepel pontosan az építési engedélyben. Ráadásul a szabálytalan beruházás több százmillió forintból, önkormányzati és tao-pénzből valósult meg. Ami pedig végképp az ilyen nincs kategóriába emeli a sztorit: a közpénzből, szabálytalanul lebonyolított fejlesztéssel élhetetlenné tették a környező házakban lakó családok mindennapjait és kimutathatóan lerontották az ingatlanaik értéket.

„Már Xanaxot szedek, mert ezt nem lehet kibírni. Minden alkalommal, ahogy a műfüves focipályát körbevevő palánknak csattanva nekirúgják a labdát, olyan, mintha ránk szakadna a födém. Hazajövünk, pihenni szeretnénk, de a hét minden napján edzések vagy meccsek vannak. Vasárnap pedig amatőr csapatok ordítva-káromkodva fociznak a kibérelt pályán, hallgatjuk a bazdmegelést, utána pedig megy az italozás. Ide jár a polgármester is focizni, ahogy más városi fejesek’”

– sorolta elkeseredetten az egyik szomszédos ingatlan tulajdonosa, Steinbach Edit.

A zajtól nem tudnak aludni, de kiülni a kertbe és még zavartalanul átöltözni sem, hiszen a focikapu pont szemben van a hálószobával. „Vasárnap délután miért kellene lehúzott redőny mögött élnünk?” – tette fel a kérdést, ahogy korábban a sportért felelős biatorbágyi alpolgármesternek, Szakadáti Lászlónak is. Több esetben személyesen megkereste ugyanis a fideszes városvezetőt, aki elmondása szerint egyszer „megoldásként” felajánlotta neki, hogy megveszi tőle a házát. Mélyen ár alatti összeg hangzott el, de hogy mekkora, azt nem szerette volna nyilvánosan elmondani.

Ráadásul sötétedéstől – ebben az időszakban már délután négy órától – kezdve a sportpályákat fényárba borító reflektorok bevilágítják az ingatlanát. „Annyira, hogy a kerti mozgásérzékelő fel sem kapcsol. Este 20-21 órakor simán le tudnám nyírni a füvet, de olyan szomszéd is van, aki reggel erre kel, mert azon a részen a korai futók miatt reggel hatkor kapcsolják fel a pályavilágítást” – mondta.

Ön tudna így aludni? A lakók szerint még hozzá kell képzelni a folyamatos puffogást és a "passzolj, bazdmeg"-kiabálást
©

Steinbach Edit tősgyökeres biatorbágyinak hívja magát, a szülei ingatlanára építette saját házát. Csakhogy a zöldövezeti részen található pálya korábban mindössze egy füves rész volt, ahol a környékbeli gyerekek játszottak, és egyszer-egyszer rendeztek egy meccset. A százmilliós beruházással többpályás sportcentrummá alakítás terveiről még csak értesítést sem kapott előzetesen, úgy tájékoztatták, hogy ilyen kismértékű változtatásnál ez nem szükséges. Így viszont lehetősége sem volt jogi lépéseket tenni, egyszerűen

„odakerült a lábtengópálya 30 centire a kerítéséhez”.

„Először megépítik, és utána akarják hozzáigazítani a szabályokat. Egy önkormányzat tényleg mindent megtehet?” – tette hozzá. Felmerült, hogy kap tujákat, esetleg egy zajvédő falat építenek oda, de mint mondja, hogyan éljenek úgy, hogy egy „hatméteres fal van az ablak előtt?”. A környező utcában élők közül 40 tulajdonos írt alá egy petíciót, végül 4 utcából 16 ingatlantulajdonos fogott össze, és kezdeményezett jogi eljárást a pályát fenntartó, önkormányzati tulajdonban lévő Viadukt Sport Nonprofit Kft., illetve az ezt használó városi sportegyesület, a Viadukt SE eljárása miatt.

Majd utólag lepapírozzák

A 2015 óta egyre inkább elmérgesedő helyzetről Szakadáti László alpolgármester ősszel egy nyílt képviselő-testületi ülésen azt találta mondani, hogy „tanultak belőle”, de már megoldottnak tekinti az ügyet. És gyakorlatilag elismerte, amit a kétségbeesett lakó is felhozott: „megfeledkezésük a zöldfelületekre vonatkozó szabályozásról” valóban gond, de ezt majd a következő helyi építési szabályzat (HÉSZ) módosításánál megoldják.

Az ügyvédet fogadó ingatlantulajdonosok egyik hvg.hu-hoz eljuttatott beadványából kiderül, milyen nagyságrendű szabálytalan beépítésről van szó: az önkormányzati tulajdonban lévő telken

70 százalékban meg kellett volna maradnia a zöld felületnek, e helyett jelenleg 12 százalékos,

hiszen a régi, füves focipálya helyett/mellett ma már műfüves és rekortángumi burkolatú focipálya, de új atlétikai rész is van.

Alpolgármesteri ollózás

Megkerestük Szakadáti László alpolgármestert, aki részletesen válaszolt arra, hogyan „feledkeztek meg” a törvényes előírásokról. A megjelenés előtt neki átküldött írásbeli nyilatkozatot azonban utána ki akarta bővíteni, illetve olyan mértékben akarta átírni, amit szakmai alapelveink szerint nem voltunk hajlandók megtenni. Különösen, hogy ragaszkodott hozzá, hogy „önálló véleményként, hozzáírás, toldás nélkül, csorbítatlanul” jelenjen meg közel két A4-es oldalra duzzasztott-átköltött írása, mikor pedig felhívtuk a figyelmét arra, hogy köteles tájékoztatást adni a közpénzből megvalósult, önkormányzati létesítményt érintő kérdésben, minősíthetetlen sértegetésre váltott.

Nyilatkozatát így nem tudjuk közöli, a hangnem miatt pedig már nem tudtuk tőle megkérdezni, valóban vételi ajánlatot próbált-e tenni az egyik, kétségbeesésében hozzá forduló lakos házára.

"Az élet átírja"

Cserniczky Tamás, a Viadukt SE elnöke viszont válaszolt kérdéseinkre, mint mondta, „nincs olyan építkezés a világon, ahol minden az eredeti tervek szerint megy”, „hiszen az élet átírja. De ezek itt csak kisebb szerkezeti változtatások voltak, például máshogy helyezték el az eredményjelzőt. Ezeket a módosításokat valóban későn jelentették be, viszont a jogi képviselőnk szerint a pálya használható. Pár környékbeli viszont egy hangadó vezetésével ügyvédet fogadott, és ezeket a kis hibákat addig forgatták, hogy bezárást tudjanak kérni” – mondta a sportegyesület vezetője.

Ő is elismerte, hogy a pályák, létesítmények bővítése miatt a hatályos zöldterületi mutatónak jelenleg nem felel meg a központ kialakítása, de szerinte ezt az önkormányzatnak kellett volna utólag módosítani, csak ez időbe telik. Szerinte ez azóta folyamatban van, így a műfüves, illetve beépített rész aránya meg fog felelni a majdani előírásoknak.

Az egyesület elnöke azt érthetőnek nevezte, hogy a környékbelieknek zavaró a nagyobb rendezvények, meccsek idején megnövekedett gépkocsiforgalom, azonban messze túlzónak tartja, hogy ellehetetlenült volna az életük. „A hang- és fényhatásra panaszkodnak, pedig azért nem ágyúval lövünk. Amikor a pálya eredetileg épült, akkor ez még a város széle volt, csakhogy azóta beépült a környék. De pont ezért egy megnövekedett lakossági igényt szolgál ki a sportcentrum, például a szép új atlétika pályára sokan járnak futni” – magyarázta.

A feladatát társadalmi munkában ellátó elnök szerint hétvégén így is próbálnak kezdeményeket tenni, például korábban zárnak. A beruházás valójában két körben zajlott, egyik lépésben 160 millió forintból a focipályát bővítették, amihez 60 millió forint volt az önrész, majd egy 200 millió forintos önkormányzati forrásból finanszírozott fejlesztésből épültek további létesítmények.

A Google Mapsen is látszik, hogy a belterületi, zöld részen mekkora a sportcentrum
©

Cserniczky Tamás szerint „ez már rég nem arról szól, hogy mennyire zavaró a környékbelieknek, hanem néhány ember szeretne pénzt látni abból, hogy valaki meglebegtette előttük a kártalanítás lehetőségét”. „Innentől kezdve semmi sem drága alapon bármit megtesznek azért, hogy céljukat elérjék. Így kerültek szembe gyakorlatilag a sportolni vágyó városlakókkal, akik azért nem kevesen vannak, méghozzá a környéken lakók közül is” – jegyezte meg.

A focidrukkerek színvonalán

A szembenállás még enyhe kifejezés, szomorúan groteszk belháború bontakozott ki a környékbeliek szerint túlfejlesztett sportpálya miatt. Ugyanis a szabálytalanságok miatt az elsőfokú hatóság határozatban tagadta meg a használatbavételi engedély és kimondta, hogy „a teljes sporttelep használatát azonnali hatállyal megtiltja”. A létesítményt így több hétre bezárták, ami az eljárást kezdeményező egyik ingatlantulajdonos szerint óriási felhördülést keltett. Ezért is nem vállalta nevét, az itt sportoló, őket okoló biatorbágyiak nyíltan őket anyázták, sőt fenyegették többek közt a közösségi oldalakon.

„Minden anyuka elhiszi, hogy az ő gyereke lesz a következő Ronaldo, és mi, a szemét Kolozsvár utcai lakók ezt akadályozzuk meg”

– mesélte. A népharaghoz az is hozzájárult, hogy a helyi önkormányzati lapban, illetve honlapon olyan írások jelentek meg, amelyek rájuk tolták a felelősséget. Így a közösen perlő ingatlantulajdonosok ügyvédje, Litresits András jogi úton próbálta elérni a városvezetésnél, hogy a hatósági-bírósági döntéseket ezeken a közpénzből fenntartott felületeken ne tüntessék fel olyan színben, mintha azok nem a szabálytalanságok következményei lennének.

Milliókban mérhető

A háztulajdonos szerint ráadásul nemcsak az építési szabályok nyílt megszegése elfogadhatatlan. „A sportpályák borításának egyes összetevőit kifejezetten károsnak tartják, így gyakorlatilag az egészségünket veszélyeztetik” – mondta. A folyamatos zaj, a családi házaknál magasabban elhelyezett, pályákat megvilágító reflektorok, a pályákra érkezők parkoló autói miatt így az ingatlanaik értéke jelentősen csökkent.

A kártérítésért perlő lakók felkértek két igazságügyi szakértőt, számításaik szerint a házaik jelenleg eredeti áruk mindössze 68 százalékát érik. „Csak az állandó zaj miatt 20 százalékos a csökkenés, ehhez jön a megnövekedett gépjárműforgalom és a műfű lehetséges rákkeltő hatása” – magyarázta. De még a szakvéleményekben is az szerepel, hogy még ilyen csökkent áron sem valószínű, hogy értékesíteni tudnák az ingatlanokat, mert a körülmények miatt valójában nincs "fizetőképes kereslet" rájuk. Így a költözés sem alternatíva, ahogy az elkeseredett háztuladonos fogalmazott, "ő sem vette volna meg a telkét, ha ezt előre tudja”.

Csak úgy létesítettek egy „büfé funkciót”

Az építéshatósági, illetve bírósági eljárás még nem zárult le. Ízelítőül, mit tapasztalt a Pest Megyei Kormányhivatal érdi hivatala, mikor a használatbavételi eljárás során helyszíni szemlét tartott:

- Az eredetileg öltőző épület kibővítésére kértek engedélyt, azonban ez „nem terv szerint” készült el. Bár még tartott az építéshatósági eljárás, „az üzemeltető képviselőjének nyilatkozata szerint a bővítmény részt annak elkészülte után már használatba vették”.

- A tervtől eltérően, „a tároló helyiség helyett büfé funkció létesítése” – az nem derül ki, hogy az ehhez szükséges egyéb engedélyekkel mi a helyzet.

- „Az építési engedélyt követő időszakban további pályafejlesztések történtek.” 2014-ben kisméretű focipályapalánkkal MLSZ-beruházásként, nagyméretű focipálya 2015 során műfüvesítve, majd salakos futópálya, még egy rekortánpálya.

- A tervdokumentációban szereplő, pályát körbevevő lelátó nem valósult meg.

Hozzászólások