21 éve történt a brutális félegyházi gyilkosság – most emeltek vádat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt vádat emelt egy 40 éves román állampolgárságú férfival szemben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Az elkövetés idején 19 éves román állampolgárságú vádlott nem sokkal a bűncselekmény előtt, 1996 augusztusában-szeptemberében érkezett Magyarországra, és építőipari alkalmi munkákból tartotta fenn magát. A vádlott egy alkalommal Budapesten véletlenszerűen összetalálkozott a régebb óta ott élő és vele egy városból származó ismerősével – a 2007-ben elhalálozott bűntársával –, és beszámoltak egymásnak a fővárosi munkalehetőségekről. Következő találkozásuk során megbeszélték, hogy másnap vonattal leutaznak Kiskunfélegyházára és felkeresik a régi barát egyik ottani férfiismerősét, a későbbi sértettet.

1996. szeptember 21-én délután megérkeztek Kiskunfélegyházára, ahol a vasútállomáson találkoztak az egyedül élő sértettel, a nap hátralévő részét együtt töltötték. Az elkövetők a férfit hazakísérték, és az éjszakát nála töltötték. Előzőleg a két romániai férfi megállapodott abban, hogy alkalmi ismerősük lakását átkutatják, és megpróbálják megszerezni az értékeit, akár annak árán is, hogy megölik.

Másnap reggel, míg a sértett aludt, a két elkövető kutatni kezdett a szekrényekben. Időközben azonban áldozatuk felébredt, ezért a kezük ügyébe készített bontatlan italos üvegekkel mindketten nagy erővel a sértett fejére ütöttek, amitől ő visszahanyatlott az ágyra. Miután magához tért, a sértett az egyik elkövetővel dulakodni kezdett, megpróbálta a szobából kitolni, eközben azonban a vádlott a konyhában magához vett egy 22 centiméter pengehosszúságú kést, és többször mellkason, vállon, nyakon és arcon szúrta a sértettet. A férfi az elszenvedett szúrások következtében az előszobában összeesett, eszméletét vesztette.

A vádlott ekkor sem hagyott fel a támadással: ismét nyakon szúrta áldozatát. Ezután a bűntársak a holttestet ágyneműkkel, szőnyegekkel letakarták, majd megmosakodtak, átöltöztek, és folytatták a lakásban a kutatást. Arany ékszereket és egy 30 ezer forint értékű videomagnót vittek magukkal, amit később az út mentén eldobtak.

A sértett holttestét egyik munkatársa fedezte fel, aki azért kereste őt a lakásán, mert nem jelent meg a munkahelyén. A sértett a támadás során 33 különböző szúrt-metszett, csonttöréses, zúzódásos sérülést szenvedett el. Két támadója gátlástalanul, az átlagosat lényegesen meghaladó, rendkívüli embertelenséggel és brutalitással hajtotta végre a cselekményét.

A főügyészség a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Hozzászólások