Gyurcsány Ferenc 514 ezer eurója: "nyilvánosságra hozhatják az elszámolást"

Gyurcsány Ferenc 514 ezer eurója: "nyilvánosságra hozhatják az elszámolást"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy tételes elszámolás másolatával igyekszik Gyurcsány Ferenc igazolni, hogy a Magyar Idők által rajta számon kért 150 millió forint ott van abban a 605 milliós vagyonban, amelyet annak rendje és módja szerint bevallott.

A kormánypárti Magyar Idők szerint valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek Gyurcsány Ferenc. A lap azzal vádolja a volt miniszterelnököt, a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnökét, hogy a vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel több mint 150 millió forintot, amelyet szerintük egy osztrák bankszámlán tárol.

A lap szerint Gyurcsány egy Schoellerbank AG nevű "exkluzív, magánkézben lévő pénzintézetben" tarja ezt az összeget. A Magyar Idők nem felejtett el emlékeztetni Simon Gábor százmilliókat rejtő osztrák számlájára, és arra az "ellentmondásra", hogy Gyurcsány vádolta korábban külföldi számlával Orbán Viktort.

Kerestük a volt miniszterelnököt az ügyben, aki először pártja hivatalos közleményét ajánlotta figyelmünkbe. A DK azt írta honlapján, hogy a Magyar Idők állításának nincs valóságtartalma, "Gyurcsány Ferencnek nincs pénzintézeti számlakövetelése osztrák bankban".

A valóság az, hogy a DK elnökének 605 millió 727 ezer 420 forint értékben értékpapír-befektetése van, amelyet vagyonnyilatkozatában pontosan fel is tüntetett. Ezen értékpapírokat egy magyar és egy osztrák bank, illetve két magyar pénzügyi szolgáltató kezeli. Vagyis Gyurcsány Ferenc vagyoni helyzetét pontosan, hiánytalanul, a jogszabályi előírásoknak megfelelően tüntette fel a vagyonnyilatkozatában.

Hozzáteszik, Gyurcsány megteszi a szokásos jogi lépéseket a lappal szemben.

A volt miniszterelnök által a HVG-vel megosztott tételes elszámolás
©

Később a volt miniszterelnök egy fényképet küldött kollégánknak azzal, hogy azt a HVG nyilvánosságra is hozhatja. Ezt írta hozzá Gyurcsány: "kötvényekben és részvényekben egy tartós befektetési számlán van a vagyon ezen része, mely szerepel a pénzügyi befektetések között a vagyonbevallásban". A DK elnöke által küldött dokumentumot feljebb láthatják teljes egészében, alább pedig részleteit. A tételes elszámolás valódiságát természetesen lapunk nem tudja ellenőrizni.

Gyurcsány elszámolása (részlet)
©
Gyurcsány elszámolása (részlet)
©

Gyurcsány Ferenc tavaly novemberi beszédében azt mondta, kicsit osztrák világot szeretne, nyugalommal, éttermek teraszán üldögéléssel, reménnyel, hogy a gyerek tanulni tud, hogy a nagyit rendesen meg fogják gyógyítani. De arra biztos nem számított, hogy az osztrák szálat ebben a vonatkozásban fogjuk viszont látni.

A DK elnöke korábban állt már a nyilvánosság elé külföldi bankszámlákkal, hosszan turnézta körbe a magyar médiát azzal, Orbánnak eltitkolt svájci bankszámlája van vagy volt. „Sokat tudok”, mondta egyszer, de bizonyítékok eddig nem kerültek a birtokába attól az embertől, akivel kapcsolatban állt vagy áll.

DK-s forrásaink a mostani ügyről azt mondták, számítottak arra, hogy a volt miniszterelnököt is támadni fogják, „amióta folyamatosan sorozzák a Jobbik és az LMP vezetőit, Gyurcsány sem maradhatott ki.” Beszélgetőpartnereink szerint nem volt váratlan, hogy a DK elnökét a pénzügyein keresztül érik el. „Vagyonos ember, de pont ezért ügyel is a pontosságra.”

Megjegyezzük, az értékpapírban tartott több mint 600 millió nincs részletezve, de ez a magyar vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség laza szabályozása miatt van.

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatáról itt írtunk bővebben.

Hozzászólások