El kell ismerni Magyarországon a külföldön kötött melegházasságokat

El kell ismerni Magyarországon a külföldön kötött melegházasságokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Döntött a Fővárosi Törvényszék: immár jogerős, hogy a magyar közigazgatásnak bejegyzett élettársi kapcsolatként kell az ilyen házasságokat kezelnie.

A bíróság – értesült a Mérce – ezzel helyben hagyta a tavaly áprilisban született elsőfokú ítéletet és annak indoklását. Aszerint a külföldön azonos neműek között kötött házasságot itthon a tartalmilag legközelebb álló jogintézményként kell elismerni. Ez Magyarországon 2009 óta a bejegyzett élettársi kapcsolat. Ha ezt megtagadnák, az sértené az érintettek alapvető jogait, mivel a magyar jog megtagadná a tartós együttélésük jogi elismerését.

Az ügyben korábban állásfoglalást adott ki az Igazságügyi Minisztérium, a törvényszék azonban szerdai döntésével azt is felülírta. Így a magyar állam ezentúl nem utasíthatja vissza a külföldön kötött melegházasságok hazai elismerését.

A pert az ügyben egy amerikai-magyar leszbikus pár indította, mert a budapesti kormányhivatal nem volt hajlandó anyakönyvezni a Belgiumban kötött házasságukat. Így az amerikai fél nem kaphatott volna családtagként tartózkodási engedélyt Magyarországon. Ráadásul, mivel ő a származási országában már házasnak minősül, nálunk a pár már nem is kérvényezhetné, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot kössön.

Hozzászólások