Windisch Judit
Windisch Judit

Élő adásban kérdezték Kósa Lajost az 1300 milliárdos örökségről, de olyan álkérdést tettek fel neki, hogy a fal adja a másikat. Visszakérdés természetesen nem volt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter az egyre kínosabbá váló 1300 milliárdos örökség története miatt gyakorlatilag kihagyja a Fidesz kampányát, kocsiját meghúzva menekül a kérdések elől, ám a Tv2 stúdiójában mégis feltűnt. Kósát a nyugdíjas szövetkezetek miatt hívták be, azonban a műsorvezetőnek muszáj volt feltennie egy álkérdést, amire Kósa elmondhatta saját verzióját az örökségről. Most mondott először valamit az édesanyjának ajándékba adott 800 millióról is. Igaz, nem azt, amit a dokumentumok mutatnak.

A következő kérdés hangzott el Pachmann Pétertől:

"Az elmúlt napokban folyamatosan jelennek meg hírek az állítólagos milliárdossal kapcsolatban, aki kedden Svájcból adott interjút, amiben azt mondta, a Fidesz ki akarja irtani a családját. Önnek is meg kell szólalnia, hiszen önt is meg szokta szólítani ezekben az ügyekben."

Olyannyira meg szokta szólítani Kósa Lajost, hogy ő maga a főszereplő. Az egyre szövevényesebb csengeri sztori elejét pontokba szedtük, már akkor is jócskán kiütköztek az ellentmondások. Azóta annyi derült ki, hogy a Kósa Lajos édesanyjának ajándékozott – de meg nem kapott – 800 millió forintot először Kósa Lajos feleségének szánta a Kósa által csengeri háztartásbeliként emlegetett Szabó Gáborné, aki most külföldi gyógykezelésen van. A nő ügyvédje, Helmeczy László DK-s jelölt azt állítja, Kósára nézve még kínosabb papírok léteznek.

És most nézzük, mit válaszolt a kérdésre Kósa Lajos. Azzal nyitott, hogy őt minden kampányban támadta valamivel az ellenzék, "most előástak egy hölgyet, aki nyilvánvalóan nem mond igazat, hazudik, semmilyen öröksége nincs, rengeteg embert becsapott".

Kósa azt a beszélgetésben elfelejtette elmesélni, hogy az 1300 milliárdos örökség kezeléséről szóló közjegyzői dokumentum hitelességét nem vitatta. A történetet ő is elhitte, a nő német nyelvű papírokat mutogatott neki, azon a nyelven nem beszél. De vissza az interjúhoz:

"Most egy csalóval áll össze a DK és az MSZP, ki is bújt a szög a zsákból, a hölgy ügyvédje egy DK-s képviselő-jelölt, Helmeczy László, ő keveri a kártyát hátulról."

Kósa szerint az ügyvéd menekítette ki a nőt Svájcba, a magyar hatóságok elől. Kósa szerint a nőt csalás miatt akarja a rendőrség meghallgatni, mert csalássorozat miatt nyomoznak.

"Nekem ehhez semmi közöm az égadta világon, hozzászoktam ezekhez a támadásokhoz. A hölgy azzal operált, hogy mindenkinek az égadta világon álközjegyzői nyilatkozatokat tett, hogy ő mindenfélét ajándékoz ezeknek az embereknek. Ezzel a családomat is hírbe hozták. Természetesen édesanyám soha nem kapott egy fillért se tőle, nem fogadott el ajándékot senki, ez az egész egy csalás."

Kósa Lajos szavait a Magyar Nemzet, illetve a Népszava birtokába került dokumentumok nem támasztják alá. A Magyar Nemzet ugyanis azt írta, több mint 800 millió forint ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos és a megbízó, Szabó Gáborné.

"A Magyar Nemzet birtokában lévő, 2013. szeptember 26-án kelt dokumentum szerint az illető Kósa Lajosnénak, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról, a megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján. A dokumentumban a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek."

Vagyis, a cikk szerint ezen a dokumentumon szerepel Kósa Lajos aláírása. A Népszava azt írta, az összeget eredetileg Kósa Lajos feleségének ajándékozta volna Szabó Gáborné, de azt a nyilatkozatot egyoldalúan tette. Kósa feleségét kiértesítették az ajándékozásról, nem tiltakozott ellene, így a nyilatkozat érvényessé vált. Azzal kapcsolatban ellentmondásos hírek jelentek meg, hogy Kósa maga kérhette-e a 800 milliót, vagy felajánlották neki. A csengeri nő az utóbbit állította egy interjúban: "Kósa Lajos nem kérte, csak elfogadta a pénzt".

Kósa a Tv2 reggeli műsorában azt mondta, az egész egy csalássorozat, a nő Bróker Marcsi kettő. Kósa a témát azzal zárta, hogy ez az ügy azon botrányok közé tartozik, amivel mindig próbálkoztak, de soha nem jött be, "mindig kiderült, hogy aljas hazugság, csalás, semmi nem igaz. Ez van, az ellenzék ilyen módszerekkel dolgozik".

Ennél a pontnál pedig rátértek a beszélgetés eredeti témájára, a nyugdíjas szövetkezetekre. Ami szintén izgalmas kérdés, ugyanis a két történet valahol – Fiák Istvánnál – összér. Fiáknak Szabó Gábornéval közös cége van, emellett nyugdíjas szövetkezete is, és Kósa feleségének eladott egy 140 milliós eszközállománnyal rendelkező céget 6 millió forintért, az ügyben a NAV nyomozott és feljelentést tett.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Davis Kupa: gyorsan behúzott győzelemmel maradunk a világcsoportban

Davis Kupa: gyorsan behúzott győzelemmel maradunk a világcsoportban

Donald Trump megmagyarázta, miért tűnik sárgának, de remélhetőleg csak viccelt

Donald Trump megmagyarázta, miért tűnik sárgának, de remélhetőleg csak viccelt

Októberben indul az X-Faktor

Októberben indul az X-Faktor

New York-i üzlettel és férfikollekcióval terjeszkedik Sándor Szandra

New York-i üzlettel és férfikollekcióval terjeszkedik Sándor Szandra

Műholdképeken látszik, mekkora kárt okozott a világ legnagyobb olajfinomítóját ért dróntámadás

Műholdképeken látszik, mekkora kárt okozott a világ legnagyobb olajfinomítóját ért dróntámadás

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból