Tiborcz István: Kerestem az OLAF-ot, hogy hallgassanak meg, de nem tették meg

Tiborcz István: Kerestem az OLAF-ot, hogy hallgassanak meg, de nem tették meg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kaufmann Balázs - Tóth Richárd
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tiborcz István a hvg.hu-nak azt mesélte, hiába kért időpontot az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF), végül nem hallgatták meg a véleményét, és nem is ismeri a volt cégéről szóló jelentést.

Megint vizsgázott Tiborcz István a Károli Gáspár Egyetemen, a hvg.hu munkatársai pedig megint ott voltak. Természetesen most is megvártuk, míg levizsgázik, azután szerettük volna elérni, hogy nyilatkozzon nekünk az Eliost érintő OLAF-vizsgálatról. Tiborcz István ugyanis jóformán megtalálhatatlan, megközelíthetetlen lett azóta, hogy a közvélemény megismerte az Európai Unió csalás elleni hivatala jelentésének megállapításait. Megítélésünk szerint azonban a közvéleménynek joga van megtudni, miként vélekedik ezekről, illetve a szóban forgó 12 milliárd forintnyi közpénz sorsáról az ügy egyik kulcsszereplője.

A miniszterelnök veje csütörtökön nem járult hozzá ahhoz, hogy felvétel készüljön róla (később az egyetem is közölte, nem járul hozzá semmiféle, a területén készített felvétel közzétételéhez), majd azt javasolta nekünk, írjunk levelet és válaszol, interjút ad nekünk.

A beszélgetés közben mégis szóba hoztuk az Elios-ügyet, az OLAF-vizsgálatot, illetve a 12 milliárd forint közpénz témáját. Tiborcz István úgy fogalmazott: ez egy politikai jelentés volt, semmi több. A felvetésre, hogy végül is mit gondol magáról a dokumentumról, Tiborcz csupán annyit jegyzett meg: nem tudja, mit gondolhatna róla, ő ugyanis nem kapta még kézhez a jelentést.

Amikor rákérdeztünk, kereste-e ő az OLAF-ot, először azt mondta, nem, majd rögtön javította magát. Kereste, időpontot is kért tőlük, hogy meghallgathassák. A hivatal  - derült ki szavaiból - először azt írta neki vissza, megadják neki ezt a lehetőséget, de állítása szerint erre végül nem került sor.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lámpák ott vannak a városokban, működnek. Felvetésünkre, hogy ezeket azért sokan kritizálják, megjegyezte, hogy azért például a közétkeztetést is sokan kritizálják. Állítása szerint egy dolog biztos: a lámpák fel lettek szerelve, a mérnökök lefolytatták a műszaki vizsgálatokat, elvégezték a fénymérést és hivatalos panasz nem érkezett, amíg az Elios az érdekeltségébe tartozott. A későbbi történésekről nincs tudomása, évek óta nincs már köze a céghez.

Szerinte egyébként az egész üggyel kapcsolatos sajtóhírekben is gyakoriak a csúsztatások. Példaként említette, hogy vannak, akik elmennek Dunaújvárosba, lefotózzák, hogy sötét van, amivel ő egyet is ért, csak egy probléma van - tette hozzá -, az tudniillik, hogy ott nem is érintett az Elios. Az ilyen csúsztatások nem korrektek, jegyezte meg.

Amikor újra az OLAF-jelentésre hivatkoztunk, jelesült arra a részre, amely arra enged következtetni, hogy az Elios könnyített terepen mozgott a közbeszerzéseknél, Tiborcz újfent azt mondta, nem ismeri a dokumentumot, de mihelyt megkapja azt, reagálni fog az abban szereplő állításokra. Szerinte ha az OLAF annyit megtesz, hogy ha már őt vizsgálják, meghallgatja a véleményét, szívesen válaszol. Amíg azt sem tudja, miről van szó és maga is csak a sajtóból tájékozódik, addig nem tud mit csinálni - mondta.

Eddig jutottunk a pár perces beszélgetésben, ám Tiborcz István - aki telefonja jegyzettömbjébe feljegyezte munkatársaink nevét is - végezetül ismét azt ígérte, ha írunk neki, időpontot kérünk, úgy ő szívesen találkozik a hvg.hu újságíróival, és részletesen válaszol a felvetéseinkre.

Megtettük, még csütörtök este kértünk időpontot az interjúra, most várjuk Tiborcz István válaszát. Amikor egyébként rákérdeztünk arra, hogy sikerült a vizsgája, a kormányfő veje úgy fogalmazott: tökéletesen, remélem.

Hozzászólások