Lévai Júlia: Csak a népszavazás marad

Lévai Júlia: Csak a népszavazás marad

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lévai Júlia

Azt a praktikus szempontot mindenki megérti, hogy ha a lopás meghatározó szerepet kap a társadalomban, akkor annak következményei őt magát is bármikor utolérhetik. Vélemény.

EGYETÉRT-E ÖN AZZAL, HOGY AZ ORSZÁGGYŰLÉS FÜGGETLEN SZAKÉRTŐKBŐL ÁLLÓ BIZOTTSÁGOT HOZZON LÉTRE A FEJLESZTÉSEKRE ADOTT UNIÓS PÉNZEK KÖRÜLI, GYANÚS ÜGYEK KIVIZSGÁLÁSÁRA?

Ehhez a népszavazási kérdéshez kéne szervezőket találni.

Azt látni ugyanis, hogy a kormány egyeduralmát a szokványos politikai módszerekkel – választások, tüntetések, egyéb tiltakozások stb. – nem lehet meggyengíteni, és ami még fontosabb: hatalma lényegét nem lehet leleplezni a nagyobb nyilvánosság előtt. Ezért eltántoríthatatlan a kormány támogatásától az a tömeg, amelynek tagjai masszívan hiszik, hogy az országban tényleges kormányzás folyik, és elfogadják, hogy ennek szükségszerű, szokványos járulékos eleme a lopás. Legfeljebb most kicsit nagyobb mértékben űzik.

Amit azonban a nép jó része elnéz a hatalmon lévőknek, cserében, amiért azok hős páncélos vitézekként megvédték őt az úgymond kizárólag vademberekből álló migráns hordáktól, s ráadásul se nem kommunisták, se nem liberálisok, akik a jobboldal szemében szintén azonosak az anyagyilkosokkal.

Ezt a megrögzött helyzetértékelést kizárólag azzal lehetne elmozdítani a reális értelmezés felé, ha a politika a társadalom elemi igazságérzetére és hagyományos értékrendjére építene. Ennek pedig párt- és ideológiaállástól függetlenül alapeleme a lopás-rablás határozott elítélése. A lopást mindenfajta értékrend tiltja, de vele kapcsolatban azt a praktikus szempontot is mindenki megérti, hogy ha a lopás meghatározó szerepet kap a társadalomban, akkor annak következményei őt magát is bármikor utolérhetik.

Ez a kormány pedig egyébként is alapvetően kriminalizálta a politikát, épp ideje leleplezni tagjainak és baráti körének törvénybe ütköző cselekményeit.

Egyszóval ma praktikusan ez a legfontosabb kérdés: ki lehet vagy lesz az, aki nekilát aláírásokat gyűjteni a fenti népszavazási kérdéshez?

Hozzászólások