Mit titkolhat és mitől menekülhet meg mostantól Mészáros Lőrinc?

Mit titkolhat és mitől menekülhet meg mostantól Mészáros Lőrinc?

Utolsó frissítés:

Windisch Judit Szerző:

Windisch Judit
Windisch Judit

Felcsút első embere - egyben a leggazdagabb választott politikus - hirtelen lemondott a faluvezetésről. Bár korábban azt mondta, a ciklust kitölti, hétfőn közölte, érdekeltségei olyan átfogó szervezeti átalakítás, illetve tőzsdei tranzakció előtt állnak, amelyek mellé nem fér bele a polgármesterség. Végigvettük, milyen terhektől szabadul meg Orbán Viktor barátja.

Utolsó nekifutásra Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármesternek még le kell adnia záró vagyonnyilatkozatát, utána viszont eltűnhet a kíváncsiskodó szemek elől. A törvény szerint a lemondást követő 15 napon belül kell leadnia vagyonnyilatkozatát. Ez az első hozadéka annak, hogy Mészáros lemondott a polgármesteri posztról, üzleti ügyeire hivatkozva. Bár a politikusok által leadott vagyonnyilatkozatokat kevéssé lehet komolyan venni - gondoljunk csak arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy év alatt 251 ezer forintot kuporgatott össze, így már majdnem egy milliója volt 2017 év végén -, Mészáros Lőrinc egészen döbbenetes számokat vallott be legutóbbi is.

Szemben az országgyűlési képviselők, miniszterek vagyonnyilatkozatával - melyeket a parlament vagy a kormány honlapján hoznak nyilvánosságra - Mészáros Lőrinc bevallásáért Felcsútra kellett utazni, előzetes bejelentkezés után kapott időpontra.

©

Kétszer néztük meg Mészáros vagyonnyilatkozatát, másodjára már engedélyezték a számítógép használatát is, elsőre kézzel kellett kijegyezetelni a több oldalt kitevő ingatlanvagyont. Következzenek a friss - illetve 2017 decemberi állapotot tükröző - számok:

Mészáros Lőrincnek

Tartozása 1,3 milliárd, összesen 2 milliárdos osztalékot vett fel két cégéből. Lett egy Lexusa is. Most közzéteendő nyilatkozatából még utoljára kiderülhet, pár hónap alatt milyen változás következett be, majd vége annak, hogy így turkáljon a zsebében bárki.

Egyre nagyobbra nőtt, egyre nőtt az érdeklődés iránta

Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyarok listájának ötödik helyén szerepelt, a Napi.hu akkor 120 milliárdosra becsülte a vagyonát. Ez az összeg a vagyonnyilatkozaton nem látszik, mivel a cégek értékében keresendő a pontos nagysága. Az Index kiszámolta, Mészáros kis gázszerelő cégének árbevétele ezerszeresére nőtt tíz év alatt, miközben az ezalatt Mark Zuckerberg vezetésével berobbanó Facebook mindössze hatszázszorosára emelte bevételeit.

Cégei gyarapodását követni is nehéz, év elején a szám már 200 fölött járt, az Mfor tavalyi összegzése szerint volt olyan időszak, hogy 11 naponta bővült birodalma, és a fejlődés azóta sem állt le. A HírTV-s Oroszi Babett tavaly egy ábrára vitte Mészárosék céghálóját. Cégei taroltak a közbeszerzéseken, így egyre indokoltabb volt Mészárost felkeresni.

A "show" egy 2016 decemberi közmeghallgatáson kezdődött - ilyen rég nem volt már a faluban -, ami után Mészáros Lőrinc igen szórakoztató nyilatkozatot adott. A 444-es videón arról beszélt például, nem tudja, mekkora a vagyona.

Innentől vált szokássá a felcsúti önkormányzat üléseinek vadászata, ahol feltűnt Mészáros Lőrinc, így kérdéseket lehetett neki feltenni. A válaszok olyanok voltak, amilyenek. Arra a kérdésre például, hogyan gyarapodhatott nagyobb mértékben a cége, mint a Facebook, Mészáros azt mondta, okosabb, mint Zuckerberg.

A hvg.hu-nak - illetve a helyszínen jelenlévő más sajtótermékeknek - adott interjúban akkor arról is beszélt, Orbán Viktor sehogy sem járult hozzá az ő gazdagodásához.

Volt, amikor kioktatott újságírókat, hogy nem vehetik fel kamerával a képviselőtestületi ülést - holott az nyilvános volt -, de az egyik utolsó húzásaként külföldi stábot nevezett Soros embereinek és küldött el magyarul azzal, hogy menjen haza a saját hazájába kérdezni.

Röviden ez így nézett ki:

Az HBO-n pedig így:

Mészárosnak hétfőn kiadott közleménye szerint abból is elege van, hogy Orbánnal ápolt barátsága miatt túl nagy figyelem hárult Felcsútra, ami már akadályozta a munkáját.

Megkérdeztük a felcsútiakat, milyen kudarc vezetett Mészáros lemondásához

Elvesztette közszereplő jellegét?

Két jogásszal is beszéltünk arról, vajon lemondása után Mészáros Lőrinc közszereplő marad-e vagy sem. Nehéz-Posony Márton szerint igen, ő arra hivatkozik, attól lesz valaki közszereplő azon túl, hogy közhatalmat gyakorol -, hogy befolyásolni törekszik a közvéleményt politikusként, újságíróként, ügyvédként vagy akár laptulajdonosként. Utóbbi még áll Mészárosra. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós nem így látja: onnantól, hogy Mészáros Lőrinc lemondott a polgármesterségről, nem minősül közszereplőnek – mondja Ligeti Miklós. Az, hogy valaki laptulajdonos vagy közpénzt nyer, szerinte nem jelenti azt, hogy nyilvánosan számot kell adnia a vagyonáról és viselt dolgairól.

©

Ligeti szerint nagy könnyebbség lesz Mészáros számára, hogy nem kell vagyonnyilatkozatot tennie: a Forbes és a Napi.hu leggazdagabb magyarjait soroló listáihoz az elég jó forrás volt, most maradnak az egyéb vagyonbecslések, kutatások.

„Nem lesz min csámcsogni, Mészáros  Lőrinc kiiratkozik az ingyencirkuszból.”

Mondhatják-e még róla, hogy stróman?

Ligeti arról beszélt, Mészárosnak polgármesterként nagyobb volt a tűrési kötelezettsége, de azért már perelhetett volna, ha őt vállalkozóként kritizálják. A strómanozást annak idején nem hagyta szó nélkül, azonban a pert az Együtt ellen elvesztette. Igaz, azért, mert az Együtt honlapja nem minősül sajtóterméknek, így nem lehet sajtó-helyreigazítást kérni. Abban a bíróság nem foglalt állást, hogy belefér-e a szólásszabadságba strómanozni Mészárost.

Most, hogy Mészáros eggyel hátrébb lépett, a kérdés megítélése még bonyolultabb lehet, Ligeti Miklós elképzelhetőnek tartja, hogy Mészáros Lőrinc a jövőben nem lesz köteles eltűrni, hogy Orbán Viktor strómanjaként emlegessék. Nincsenek kőbe vésett szabályok, Habony Árpád is perelt annak idején amiatt, hogy ő nem közszereplő, de a bíróság kimondta, hogy az, mégpedig azért, mert tanácsokat ad Orbán Viktornak.

Ligeti azt valószínűsíti, miután Mészáros Lőrinc közbeszerzésekből gazdagodott meg, a köz előtt zajlott élete egy része, a bíróság ezután is dönthet úgy, hogy bizonyos fokú tűrési kötelezettsége marad. Például ha azt mondják róla, a közbeszerzésekkel becstelenül szerezte vagyonát.

„Erre mondhatja a bíróság, hogy bár nem visel közfunkciót, de közpénzgazdálkodással összefüggő véleményről van szó, így tűrnie kell, hogy valaki ilyennek ítéli a közpénzgazdálkodást,”

ha nem szereti a kritikát, ne menjen közpénz közelébe.

©

Ahogy vélhetően azt is büntetlenül lehet majd mondani, hogy a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány nem azért kap annyi TAO támogatást, mert helyi Ronaldókkal van tele, hanem Mészáros Lőrinc politikai kapcsolatai miatt.

Ha rejtőzködni akar, van még hova bújni

Ligeti azt mondja, ha Mészáros Lőrinc célja a rejtőzködés, annak van még egy útja: méghozzá az, ha cége nem indul közbeszerzésen, hanem csak beszállítóként vagy alvállalkozóként vesz részt állami megbízások teljesítésében.

A közbeszerzési pályázatban ugyanis csak a benyújtáskor ismert alvállalkozókat kell megnevezni, ha 10 százaléknál nagyobb szerepet vállalnak a szerződés teljesítésében. Ha olyan pályázatot adnak le, amelyben lesz ugyan  10 százalékot meghaladóan közreműködő alvállalkozó, de a benyújtáskor nem ismert, hogy ki lesz az, nem lehet nyilvánosságra hozni a nevet. Akkor sem, ha közben titokban már eldölt, hogy a Mészáros Lőrinc valamelyik érdekeltsége 50 százalékban vesz részt a bizniszben.

Nem tudni, meddig hátrál Mészáros, az azonban biztos, hogy a vagyonnyilatkozatán túl az olyan "szórakoztató" epizódoknak is búcsút inthetünk, hogy Mészáros Lőrinc polgármester megbízza egy 6,5 milliárdos munkával Mészáros Lőrinc egyik cégét.

Hozzászólások