Kórházat kapnak a VII. kerületben az evangélikusok az államtól

Kórházat kapnak a VII. kerületben az evangélikusok az államtól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Péterfy Sándor utcai kórház Szövetség és Hársfa utcai ingatlanjait alakítanák át nekik.

Újabb felekezet, a Magyarországi Evangélikus Egyház is saját kórházat építhet a fővárosban – írja a Népszava a Magyar Közlöny alapján, amelyben az szerepel, hogy még az idén 221 milliót költhetnek tervezésre az idei költségvetés terhére.

A rendelet szövege szerint a célra az egyház a Péterfy Sándor utcai kórház hetedik kerületben lévő két külső telephelyét – a Szövetség és Hársfa utcai ingatlanjait – kapja meg az államtól. Az utóbbi telken lévő épületeket lebontják, hogy helyére újat húzzanak. A Szövetség utcai épületet meghagyják, de felújítják, átalakítják a kórtermeket.

A lap úgy tudja, az evangélikus kórház teljes megvalósítása mintegy 4-5 milliárd forintba kerülhet.

Az új gyógyító intézmény szakmai programjának kialakítása, illetve a szükséges fekvőbeteg-, valamint járóbeteg-szakellátási kapacitások biztosítása az Egészséges Budapest Programmal összehangolva történik.

Magyarországon kilenc egyházi fenntartású járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményt finanszíroz állam, ezek összesen 950 ágyon fogadnak betegeket, illetve ápolásra szorulókat. Fenntartásukra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) évi 6,5 milliárd forintot költ, a működtetéshez szükséges pénz 14-16 százalékát biztosítják az egyházi szervezetek saját forrásból.

Hozzászólások