szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kétharmad igazán hű volt nevéhez: abban a tíz szavazókörzetben, amelyben július 15-én előrehozott önkormányzati választást tartottak, meg tudta őrizni áprilisi szavazói kétharmadát. És az ellenzék? Az adatokat alapján jogos lenne visszakérdezni: miféle ellenzék?

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Több újságírót és politológust mozgatott meg Nagy Ákos és Erdei Sándor (alias Rokker Zsoltti) küzdelme a miskolci időközi önkormányzati választáson, mint ahány szavazót. És ennek a cikknek is lényegesen több olvasója lesz, mint ahányan éltek választójogukkal múlt vasárnap. A tíz érintett szavazókörben 1890 érvényes szavazatot találtak, a részvételi arány 27,7 százalékos volt. A versenyt utcahosszal nyerte a Fidesz, Nagy Ákos a szavazatok majdnem 61 százalékát szerezte, ellenfele összellenzéki támogatással 37 százalékig jutott. (A megtévesztés végett elindított másik Erdei Sándor 13 voksot kapott, a Rokker Zsoltti miatt Zsolt keresztnévvel rajthoz állt Molnár Zsolt 11-ig jutott, tehát az legalább megint bebizonyosodott, hogy nem a választók a hülyék.)

©

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. számú választókerülete 93 szavazókörből áll, ezek közül tíz volt érintett vasárnap. Hogy képet kapjunk arról, mi történt április óta, összevetettük ennek a tíz szavazóhelynek a mostani adatait a legutóbbi országos választáséval. Akkor 4291 érvényes szavazatot adtak le, most a fele sem volt meg. Egészen pontosan 56 százalékkal csökkent a voksok száma. És akkor nézzük a két tábor veszteségeit.

  • Nagy Ákos párttársának áprilisban elért 1728 szavazatából megszerzett 1147-et.
  • Rokker Zsolttinak a 2565 NEM Fidesz-szavazóból 698-at sikerült megnyernie.

Az ellenzék áprilisi szavazatainál mindent összedobáltunk, vagyis az MSZP és a Jobbik, a MIÉP és a Cigánypárt, a Momentum és az LMP voksait is. Ezek alapján így néz ki a veszteségi mutató:

  • Nagy Ákos és a Fidesz vesztesége: 34%
  • Rokker Zsoltti és az ellenzék vesztesége: 73%

Hogy még jobban látni lehessen a mostani ellenzéki összefogás bukását:

az MSZP jelöltje egyedül 1316 szavazatot szerzett áprilisban, dupla annyit, mint Rokker Zsoltti az összes többi párt aktív vagy passzív támogatásával júliusban.

De tavasszal még a körzetben harmadik helyezett Jobbik is 1027-ig jutott. A számokból tehát az jól látszik, hogy az ellenzék számára nem megoldás a sokat emlegetett, de ezzel együtt valószínűleg súlyosan félreértett „hódmezővásárhelyi modell”, ha a stratégiához nem párosul valódi akarat. Márki-Zay Péter kampányát Botka László és stábja, valamint a Jobbik központi alakulata segítette. Nemcsak a jelöltnek volt ereje, hanem a mögé felsorakozó pártokban is volt szándék.

Erdei Sándor, azaz Rokker Zsoltti
©

Miskolcon viszont a pártok nem a győzelem esélyét keresték egy civil jelölt előretolásával, csak szimplán ki akartak maradni belőle. Nem volt más ambíció, mint felkelni július 16-án, és elfelejteni, hogy valaha volt Miskolcon előrehozott választás. És az ellenzéki szavazó ezt érezhette. Az áprilisi 2565 emberből nem maradt 700 sem. (Természetesen nem akarjuk elhallgatni, mennyire fontos különbség az, hogy Hódmezővásárhelyen éles kampányhelyzetben volt egy polgármester-választás, Rokker Zsoltti pedig a harmadik kétharmados ellenzéki vereség után tette mérlegre magát és az ellenzéket.)

A Fidesz viszont tíz szavazókörből kettőben elérte a bravúrt, hogy nagyjából szállította az áprilisi eredményét.

A 90-es szavazókörben 11-gyel többen szavaztak a Fidesz jelöltjére az időközi önkormányzati választáson, mint áprilisban, pedig akkor az volt a tét, hogy megesznek-e mindannyiunkat a migránsok.

Itt 135-ről 146-ra nőtt a kormánypárti szavazók száma. A 92-esben alig valamennyivel, 135-ről 126-ra csökkent a számuk. De még a 93-asban is átlagon felül tudtak mozgósítani. Ez az a három körzet, amelyről Rokker Zsoltti emberei tudósítónknak vasárnap azt mondták: itt laknak a szociálisan legkiszolgáltatottabb polgárok. Kollégánk a Fidesz zárt körű választási partiján hallotta, ahogy a helyi pártaktivisták „transzportokról” és „fizetségről” beszélnek vendégeikkel. A választás napján egyébként az ellenzéki jelöltet támogató pártokhoz több bejelentés is érkezett arról, hogy a fideszes aktivisták ötezer forintot ajánlottak állítólag roma szavazóknak a választási részvételért – épp ebben a három szegény körzetben.

Résztvevők a Fidesz eredményváróján

A mozgósítás tehát a Fidesznek a nyár kellős közepén, a labdarúgó-világbajnokság döntőjének napján, egy totálisan érdektelen szavazáson is olyan olajozottan megy, hogy a parlamenti választásra megdolgozott szavazói kétharmadát szállítani tudja. Kubatov Gábor a józsefvárosi, nagyarányú időközi győzelem után, ahol a recept hasonló volt, mindenki egy ember mögé sorakozott fel a Fidesszel szemben, azt mondta: „mindent meg kell tenni a győzelemért”. Megtettek, akkor is, most is.

Urnabontás
©

Az adatokból látszik, hogy a Fidesz akkor is fölényesen nyer, ha a szóban forgó három körzetben nem biztosít magának kimagasló eredményt. A tanulság inkább az, hogy a kormánypárt egyedüli politikai erőként mindent meg akar nyerni. Nem lazsál el egyetlen lehetőséget sem. Ezt a tulajdonságot egykoron a kerékpározás legnagyobb legendájára mondták. Eddy Merckx beceneve pedig az volt: kannibál. Hát, kábé így zabál fel mindent a Fidesz is. Ha ugyanis minden településen megtanulják az emberek, hogy a politikai érvényesülés egyetlen esélye a narancssárga párttagkönyv, akkor a természetes szelekció lassan megöli az összes ellenzéki pártot. Ráadásul a Fidesznek az a célja, mint Duncan MacLeodnak a Hegylakóból:

Csak egy maradhat.

Mármint egy valódi párt, meg néhány patyomkin. És a jelek szerint ezt mindennél pontosabban fogjuk látni 2019 májusában, az európai parlamenti választáson.

A 2014-es országgyűlési választáson a részvétel 61,7 százalékos volt, majd májusban az Európai Parlamentről szóló voksoláson már csak 28,9 százalék vett részt. Ha hasonló lesz a visszaesés a 2019-es EP-választásokon is, de a Fidesz képes legalább úgy mozgósítani, ahogy a 10 miskolci szavazókörben, akkor az ellenzék pártjai fájóbb vereséget szenvednek, mint idén április 8-án. És az teljesen független lesz a megváltoztatott magyarországi választási rendszertől.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
T. R. Itthon

Úgy fut neki az ellenzék a versenynek, hogy elcsalja az alapozást

Időközi választások jönnek, időközi választások mennek, mindegyik önmagában is erőpróba az EP-, majd az önkormányzati választások előtt. Itt lenne a lehetőség, hogy az ellenzék megmutassa magát, megtalálja az optimális stratégiát. De az ellenzék csak önmagával árnyékbokszol. Ez a hvg.hu heti politikai elemzése.

Németországban nőtt a fertőzöttek száma, de csökkent a fertőzés üteme

Németországban nőtt a fertőzöttek száma, de csökkent a fertőzés üteme

Később is kérhető a hitelmoratórium

Később is kérhető a hitelmoratórium

Három héten belül eldöntik, mikor lesz az olimpia

Három héten belül eldöntik, mikor lesz az olimpia