Csepeli György: A magyarok lecsúsztak a nyugat-európai útról

Csepeli György: A magyarok lecsúsztak a nyugat-európai útról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szociálpszichológus egy interjúban arról beszélt, hogy a demokráciának Magyarországon nincsenek meg a társadalmi alapjai, és míg a környező országok elindultak a nyugat-európaivá válás útján, addig a magyarok inkább kelet felé mennek.

A demokrácia kemény diónak bizonyult a magyar társadalom számára - mondta Csepeli György szociálpszichológus, az MTA doktora, volt SZDSZ-es államtitkár a Népszavának adott interjújában.

Csepeli azt mondta, szerinte négy év múlva is hasonló eredmény születik majd a választásokon, bár volt egy hosszú periódus a rendszerváltás után és 2010 előtt, amikor ő is úgy gondolta, hogy megszakad a magyar politika történetének autoriter hagyománya. "Az 1989-90-es fordulat plurális, demokratikus országot ígért, és 2010-ig, ha döcögve is, lényegében ilyen irányba haladtunk" - mondta, hozzátéve:

Kiderült, hogy a demokráciának nincsenek meg a társadalmi alapjai. (...) Úgy tűnik, hogy ez a nagyon bonyolult feladat kemény diónak bizonyult a magyar társadalom számára.

Hozzátette, szerinte nem arról van szó, hogy valaki hibás vagy nem hibás, hanem arról, hogy "senki nem tudja a saját árnyékát átlépni", és Magyarországon túl erősek voltak az autoriter politikai kultúra hagyományai.

Mint mondta, 2010-ben készítettek egy kutatás, amelyből az derült ki, hogy a magyar választók kilógnak a közép-kelet-európai mezőnyből, mert a magyarok szemében sem az egyén autonómiája, sem a tudatosság nem számított értéknek, a biztonságkeresés és a hagyományok viszont igen.

A rendszerváltás ígérete a nyugathoz való csatlakozás volt. A térség más országai elindultak a nyugat-európaivá válás útján, a magyarok, sajnos, lecsúsztak erről az útról, és egyre inkább kelet felé mennek.

Csepeli szerint a rendszerváltás sokkja, a biztonság akkori megrendülése is hozzájárult ezen folyamathoz, de Trianon emlékétől sem tudnak a magyarok még elszakadni, a holokauszt traumáját sem sikerült feldolgozni, és a magyar mentalitás része a negativizmus. "A trianoni trauma bezárta a magyar mentalitást mindennel szemben, ami a jövő. Amit jövőnek gondolunk, nem más, mint a múlt görcsös keresése. Múltba forduló jövőképünk van" - mondta.

Csepeli azt is mondta, szerinte Orbán rendszere nem fog megváltozni, amíg csak él, viszont a rendszer előbb-utóbb meg fog bukni, mert "az Orbán-rendszer nem állt be", a jelenlegi egyenlőtlenségek még nem legitimizálódtak, ezért még nem olyan stabil a mostani berendezkedés, mint amilyennek látszik.

Hozzászólások