Kék után nemzeti színűre világítják ki a Duna Arénát

Kék után nemzeti színűre világítják ki a Duna Arénát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Mindenki készül augusztus 20-ra, a sok milliárdból épült úszókomplexum úgy, hogy pirosba, fehérbe és zöldbe borul. Csak épp az ott lakóknak nincs, nem lesz nyugta.

Nemrég megírtuk, hogy a Duna Aréna szomszédjai hiába remélik, hogy a vizes vb egyszer véget ér. Ahogy fogalmaztunk:

Nem elég, hogy az eredeti látványtervekhez képest egy kelet-ukrán összeszerelő csarnok épült fel Duna Aréna néven sok milliárdból a Dagály területén, a vizes vb után az épület kék díszkivilágítása zavarja a környéken lakók nyugalmát. A néptelen úszókomplexum mögött élők az év 365 napján kapják a külső homlokzatot fényárban fürösztő reflektorok visszavert fényét. Az üzemeltető Bp2017 Kft. szerint ők mindent a jogszabályoknak megfelelően csinálnak. A szakértői mérés viszont ellentmond állításaiknak.

Augusztus 11-én az Aréna kiírta a Facebookra, hogy estére lekapcsolják a fényeket kerek 10 napra. De nem a lakosok miatt: a dunavirágzásra, a kérészek párzására van végzetes hatással a kék fény, megtéveszti a rovarokat, akik a víz helyett a Duna Aréna környékére petéznek le, a peték pedig így kiszáradnak. Ezzel bebizonyosodott, hogy a nagy kékségnek vannak ökológiai kockázatai és veszélyei.

Ezt követően kérdéseket küldtünk a Duna Arénának, várható-e változás az éjszakai kivilágítás módjában, erősségében vagy esetleges korábbi lekapcsolásában a jövőben. Azt a választ kaptuk, hogy:

a Duna Aréna díszkivilágítása, az augusztus 20-i, Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és államalapító Szent István király emlékének alkalmából, nemzeti színekben éled újjá, augusztus 17-én.

Hogy utána mi lesz, visszatérnek a kékhez, esetleg a lakók érdekében lekapcsolják a díszkivilágítást, nem tudni.

Hozzászólások