Beadta lemondását a bírságbajnok: Patyi végleg búcsút int az NVB-nek

Beadta lemondását a bírságbajnok: Patyi végleg búcsút int az NVB-nek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gergely Zsófia

Már múlt héten megjósoltuk, de most bekövetkezett: a bírónak visszatérő korábbi NVB-elnök, Patyi András a testületben még megtartott tagságáról is lemondott. Formálisan ezt a hétfő délutáni ülésen veszi tudomásul a Nemzeti Választási Bizottság.

Szeptember 1-vel lemondott 2013 szeptember 30- val keletkezett tagi megbízatásáról Patyi András – derül ki az erről szóló nyilatkozatából, amelyet a Nemzeti Választási Iroda információink szerint szeptember 1-én már átvett.

Ennek „tudomásulvétele” a hétfő délutánra összehívott NVB-ülés első napirendi pontja, de ez már csak a formális rábólintás Patyi lemondására.

Ahogy megírtuk, a bírságkirályként elhíresült Patyi csak pár hétig volt a testület sima tagja, miután az augusztus 14-i ülésen leköszönt elnöki tisztségéről. Így viszont még tagként meg tudta szavazni saját utódjának Rádi Péter ügyvédet a kormánypárti delegáltakkal együtt.

Litresits András, a testület MSZP által delegált már múlt héten megjósolt Patyi végleges távozását, miután a közelmúltban több lépés is arra utalt, hogy az Orbán-kormány által tervezett, új közigazgatási bíróságok élére igyekszik. Így másik vezető pozícióját már júliusban felszámolta, lemondott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról. Majd a parlamentben keresztültoltak egy törvénymódosítást, ami alapján pályázat nélkül is visszatérhet korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát. Ez olyan mértékben Patyira stimmel, hogy a médiában csak lex Patyinak nevezték a majdani kinevezésének megágyazó jogszabályt.

Patyi András NVB-elnökként kiérdemelte a sajtóban a "bírságbajnok", illetve "bírságkirály" címkét, amikor a választások törvényessége felett őrködő testület első számú vezetőjeként megalázkodva sajnálkozott Orbán Viktornak, amiért az NVB megbírságolta az óvodásokkal tolt kampányért. Az NVB-elnökhöz méltatlan viselkedés abból a videóból derült ki, amelyet maga a kormányfő tett ki a kampányidőszakban közösségi oldalára.

Az egyik emlékezetes megmozdulása Patyinak: a kampányidőszak finisében rektorként Orbán Viktorral és Tarlós Istvánnal
©
Hozzászólások