Extrém mennyiségű eső esett a Dunántúlon

Extrém mennyiségű eső esett a Dunántúlon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

2-2,5 nap alatt egy átlagos szeptemberi egy-másfél havi mennyiségnek megfelelő eső esett.

A hétvégén érkezett és még legalább két napig térségünkben maradó légörvény elsősorban a Dunától nyugatra okozott nagy esőzést – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Balatontól északra nagy területen hullott le 60-80 milliméternyi csapadék. A legtöbb eső, 120,7 milliméternyi Hegyeshalmon esett.

©

Az ország keleti megyéiben ugyanakkor sok helyen egyetlen csepp eső sem hullott. Bár ez a helyzet – a légörvény lassú keleties mozgásával – a következő három napban változhat, a Nyírség, a beregi térség a mostani számítások szerint nem kap számottevő csapadékot.

Az Alpokalján és a Kisalföldön újabb 40-80 milliméternyi eső zúdulhat le, így az egyhetes mennyiség arrafelé akár a 150 millimétert is elérheti. Jó hírként ugyanakkor hozzátették, hogy a zivatarok hevessége és száma jelentősen csökken a következőkben.

Hétfőre a heves zivatarok miatt Budapestre és tizenkét megyére – Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala – adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Emellett a felhőszakadás veszélye miatt – Nógrád és Heves megye kivételével – az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Hozzászólások