Civil szervezetek szólítják fel az EP-t, hogy lépjen Magyarország ellen

Civil szervezetek szólítják fel az EP-t, hogy lépjen Magyarország ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az aláírók között több olyan szervezet is van, amelyik ellen harcot indított a kormány.

Közös nyílt levélben szólítják fel az európai parlamenti képviselőket civil szervezetek arra, hogy jövő héten szavazzák meg a Magyarország ellen indítandó eljárást megalapozó Sargentini-jelentést. A többek között az Amnesty International, a Helsinki Bizottság, a Riporterek Határok Nélkül, a Human Rights Watch, a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz tartozó Open Society European Policy Institute, az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) által aláírt nyilatkozatban arra kérik a képviselőket, hogy a szeptember 12-i szavazáson „tereljék vissza Magyarországot” a közös európai útra, amelyről a jelenlegi magyar kormány eltávolította az országot.

Arra is emlékeztetnek: az európai vezetők próbálkoztak már azzal, hogy magukhoz csábítsák vagy figyelmeztessék a magyar kormányt, ám a valódi akció hiánya csak felbátorította az ország „egyre autokratikusabb vezetését”.

Ezért kérik a testület tagjait arra, hogy támogassák a Judith Sargentini által készített országjelentést, amely alapján a jogállamisági normák megsértése miatti 7(1). cikkely szerinti uniós eljárás elindítására tehet javaslatot az Európai Parlament.

Hozzászólások