Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg a fővárosban inkább látszatintézkedések zajlanak, a gödöllői rendőrök nem tétlenkedtek. 30 napos elzárást kértek a férfira, akit a bíróság végül figyelmeztetésben részesített.

Kedden kora este érték tetten a rendőrök azt a hajléktalan férfit, aki Gödöllőn a Kossuth Lajos utcában egy padon ült, majd miután nem volt hajlandó hajléktalanszállóra menni, a rendőrök szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán szállították bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra – írja a 444.hu.

A törvény lehetőséget ad a rendőröknek az azonnali intézkedésre, vagyis a szabálysértési eljárás elindítására, ami a 3. felszólítás után kötelező is nekik. A hajléktalan "bűne" itt az lehetett, hogy a közeli parkban akart inkább aludni, amit simán megúszhatott volna egy sima figyelmeztetéssel, hiszen a rendőrök felszólítására elhagyta az eredeti helyszínt.

A férfi a bíróságon azzal érvelt, a hajléktalanszállón rendszeresek a konfliktusok, verekedések és lopnak is – mondta el az ügyvédje, Varga Zoltán. A rendőrség 30 napos elzárást kért a hajléktalanra – aki az ügyvéd szerint nagyon rossz fizikai állapotban van –, de az eljáró bírósági titkár csak figyelmeztetésben részesítette. Ezt minden fél elfogadta, így jogerős lett a döntés. A férfinak meg kellene fizetnie 20 ezer forint szabálysértési költséget is. A holmiját elvették ugyan a rendőrök, de azt még ma, a tárgyalás végén visszakapta. A bíróság előtt azt ígérte, ha nem sikerül magát a barátainál meghúzni, akkor bemegy hajléktalanszállóra.

A fővárosban inkább csak eltüntetik őket szem elől

Budapesten egyelőre a frekventált belvárosi aluljárókból távolították el a hajléktalanokat a rendőrök – annyi történt, hogy a folyamatos rendőri jelenlét miatt nem mertek lemenni a fedélnélküliek –, az utcákon, parkokban ugyanolyan nyugalomban lehettek, csakúgy, mint a hétfői szigorítás életbe lépése előtt. A múlt héten beharangozott, országos rendőri akciónak egyelőre nincs nyoma. A Város Mindenkié csoport szerint sok a rendőr az utcán, "nem nagyon találják a hajléktalanokat". Első nap 27 figyelmeztetést adtak ki. Udvarhelyi Tessza a hvg.hu-nak azt mondta, a ferihegyi reptér közeli erdőben is többször jártak a rendőrök, a kunyhókban élő embereket csak szóban figyelmeztették, egyelőre nem kerültek be a rendszerbe.

Hozzászólások