szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú cikkben ír a brit lap a populisták és a labdarúgás kapcsolatáról, fókuszban Orbán Viktor, Silvio Berlusconi és Jair Bolsonaro, valamint a munkásosztály.

Az Independent cikkére a Népszava hívta fel a figyelmünket, az írás felütése pedig egészen aktuális, hiszen a Londonban a Chelsea–Vidi Európa Liga meccsre magánrepülővel utazó magyar miniszterelnökkel kezdődik. A londoni kékek 1-0-ra nyertek, a cikkben pedig ezzel mutatják be mennyire fontos szerepet játszik a labdarúgás a kormányfő életében.

Az Independent szerzője többször veszélyes autokratának, illetve erős fasiszta hajlamokkal írják le Orbán Viktort.

A szerző leírja, hogy Orbán fiatal korában maga is focizott, 2010 óta pedig megállás nélkül önti a pénzt a labdarúgásba, határon innen és túl is. Az Independent arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormányfő hozzá hű embereket ültetett a futballklubok élére, a futballszurkolók és a stadionok biztonsági őrei pedig fontos szerepet játszottak abban a mozgalomban, amely végül újra hatalomba segítette a kormányfőt.

Megjegyzik, hazánkban komoly nosztalgia él többekben az 1950-es évek futballsikerei iránt, valószínűleg Orbán víziója az, hogy ezeket a sikereket hozza vissza. A futball hatalma pedig abban áll, hogy mély, törzsi érzéseket ébreszt fel az emberekben, különösen a munkásosztálybeli, elégedetlenséggel teli férfiakban, akik ideális célpontjai a populista politikának.

Orbán mellett szóba kerül még Matteo Salvini olasz belügyminiszter is, aki annyira nemzeti ügynek tekinti a focit, hogy meg is magyarázta, miért bukott el hazája válogatottja a világbajnokságon. Azért, mert túl sok külföldi játszik a Serie A-ban, az olasz ligában, a megoldás pedig szerinte az, hogy korlátozni kell a külföldi játékosok számát.

Dél-Amerikában, a futball egyik fellegvárának tekinthető Brazíliában is fókuszban a populizmus és a labdarúgás. Az elnökválasztás első fordulóját megnyerő populista Jair Bolsonaro a sport segítségével próbálja megszerezni a hatalmat. Több világsztár, többek között Ronaldinho, Rivaldo, Cafu, Kaka vagy Lucas Moura is támogatja a Trópusok Trumpját, ami újdonság, hiszen a futball évtizedekig távol tartotta magát a politikától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai