szerző:
hvg.hu

Hosszú cikkben ír a brit lap a populisták és a labdarúgás kapcsolatáról, fókuszban Orbán Viktor, Silvio Berlusconi és Jair Bolsonaro, valamint a munkásosztály.

Az Independent cikkére a Népszava hívta fel a figyelmünket, az írás felütése pedig egészen aktuális, hiszen a Londonban a Chelsea–Vidi Európa Liga meccsre magánrepülővel utazó magyar miniszterelnökkel kezdődik. A londoni kékek 1-0-ra nyertek, a cikkben pedig ezzel mutatják be mennyire fontos szerepet játszik a labdarúgás a kormányfő életében.

Az Independent szerzője többször veszélyes autokratának, illetve erős fasiszta hajlamokkal írják le Orbán Viktort.

A szerző leírja, hogy Orbán fiatal korában maga is focizott, 2010 óta pedig megállás nélkül önti a pénzt a labdarúgásba, határon innen és túl is. Az Independent arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormányfő hozzá hű embereket ültetett a futballklubok élére, a futballszurkolók és a stadionok biztonsági őrei pedig fontos szerepet játszottak abban a mozgalomban, amely végül újra hatalomba segítette a kormányfőt.

Megjegyzik, hazánkban komoly nosztalgia él többekben az 1950-es évek futballsikerei iránt, valószínűleg Orbán víziója az, hogy ezeket a sikereket hozza vissza. A futball hatalma pedig abban áll, hogy mély, törzsi érzéseket ébreszt fel az emberekben, különösen a munkásosztálybeli, elégedetlenséggel teli férfiakban, akik ideális célpontjai a populista politikának.

Orbán mellett szóba kerül még Matteo Salvini olasz belügyminiszter is, aki annyira nemzeti ügynek tekinti a focit, hogy meg is magyarázta, miért bukott el hazája válogatottja a világbajnokságon. Azért, mert túl sok külföldi játszik a Serie A-ban, az olasz ligában, a megoldás pedig szerinte az, hogy korlátozni kell a külföldi játékosok számát.

Dél-Amerikában, a futball egyik fellegvárának tekinthető Brazíliában is fókuszban a populizmus és a labdarúgás. Az elnökválasztás első fordulóját megnyerő populista Jair Bolsonaro a sport segítségével próbálja megszerezni a hatalmat. Több világsztár, többek között Ronaldinho, Rivaldo, Cafu, Kaka vagy Lucas Moura is támogatja a Trópusok Trumpját, ami újdonság, hiszen a futball évtizedekig távol tartotta magát a politikától.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sztárúszóval erősít a Ferencváros

Sztárúszóval erősít a Ferencváros

Ezt a videót az Apple is megszívlelhetné

Ezt a videót az Apple is megszívlelhetné

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Bayer Zsolt a tüntetések gimnazista szónokáról: Kretén, nyomorult, barom, proli

Bayer Zsolt a tüntetések gimnazista szónokáról: Kretén, nyomorult, barom, proli

Nem sikerül átkalibrálni a navigációs rendszereket, mert nincs, aki megcsinálná

Nem sikerül átkalibrálni a navigációs rendszereket, mert nincs, aki megcsinálná

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz