szerző:
nyüzsi

Nincs itt semmi látnivaló, nem lesz itt semmi egyetembezárás, a CEU-ügy csak blöff. Másfél éve beszél összevissza a kormány.

A magyar miniszterelnök 2017. április 10-én, Zsolt napján felállt a parlamentben, és a következőket mondta: „Az a helyzet, hogy Magyarországon egyetlen egyetemet sem zárunk be. Magyarországon egyetemeket szoktunk alapítani és nyitni, ebben bízhatnak a jövőben is.” Azt is hozzátette, hogy dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen, de ők Soros György Közép Európai Egyetemét sem zárják be.

Azóta 600 nap telt el. Ma Ferenc, Olívia és Xavér napja van. A nemzetközi rangsorokban elért helyezései alapján az ország legjobb egyeteme, a CEU bejelentette, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora úgy fogalmazott: „Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából.”

A kormány részéről legutóbb, egész pontosan múlt szerdán, Stefánia napján Kósa Lajos nyilatkozott meg a CEU-ról. Mint mondta, „az egyetem esetleges Bécsbe költözése csak blöff".

Előtte a külügyminisztérium, november 24-én, Emma napján adott ki közleményt: "Ami most zajlik, egy Soros-féle politikai blöff, a politikai hisztériakeltés legújabb állomása". Ugyanezt mondta Orbán Viktor is november elején, Tivadar napján, továbbá a történet legszimpatikusabb szereplője, a CEU-n végzett Kovács Zoltán is október 25-én, Blanka és Bianka napján.

A CEU-ügy egyébként tavaly áprilisban kezdődött, a lex-CEU néven elhíresült, és mai sötét nappal beteljesedett törvény bejelentésekor. Akkor, egész pontosan április 4-én, Izidor napján az akkori Emmi miniszter, Balog Zoltán azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy ha „az lenne a cél, hogy ellehetetlenítsünk külföldi egyetemeket, azt a jelenlegi jogszabályi keretben is lehetne”.

Azóta, mondjuk sem Balog Zoltán, sem Kovács Zoltán nincs már a helyén.

De nekik nem kellett Bécsbe költözniük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Önirányú, szociális vagy más-irányú: te melyik típusú önsorsrontó perfekcionista vagy?

Önirányú, szociális vagy más-irányú: te melyik típusú önsorsrontó perfekcionista vagy?

Meghackelték Kövér László Wikipédia-oldalát

Meghackelték Kövér László Wikipédia-oldalát

Gázolt a 3-as metró, pótlóbuszok járnak a Deák tér és Nagyvárad tér között

Gázolt a 3-as metró, pótlóbuszok járnak a Deák tér és Nagyvárad tér között

Biztonságiakat rendelhettek a vidéki Mediaworks-kiadványok épületeihez

Biztonságiakat rendelhettek a vidéki Mediaworks-kiadványok épületeihez

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz