szerző:
hvg.hu

Az eddigi igazgató szeptemberben kényszerült lemondani, miután többször is konfliktusba került Nyitrai Zsolt fideszes képviselővel.

Nem történész, s nincs jogi vagy közgazdasági szakirányú végzettsége sem Ringert Csabának, aki elvileg január elsejétől az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója lesz – írja a Népszava, amely idézi a helyi MSZP-s Mirkóczki Zita, a DK-s Földvári Győző és az LMP-s Komlósi Csaba képviselőket, akik szerint egy politikai kinevezésről van szó, ugyanis a megyei gyűjtőkörű múzeumokat az országban máshol történész vagy régész vezeti.

Az ellenzéki képviselők elmondása szerint zárt közgyűlésen született döntés Ringert kinevezéséről, amely szerintük több szempontból sem felel meg a múzeumigazgatók kinevezését szabályozó törvénynek, ezért a megyei kormányhivatalhoz fordulnak, kérve, hogy akadályozzák meg az új intézményvezető kinevezését, amelyre az illetékes minisztériumnak egyébként is rá kell bólintania.

A Népszava úgy tudja, Ringert Csaba korábban informatikát tanított egy egri általános iskolában, emellett pedig az Országos Doktori Iskola adatlapja szerint 2015 óta az Egri Eszterházy Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója, abszolutóriuma megszerzésének várható ideje pedig 2019 augusztusa.

A lap emlékeztet rá, hogy a korábbi igazgató, Berecz Mátyás szeptemberi hatállyal mondott le tisztségéről, miután sorra fosztották meg döntési jogköreitől, de meghagyva igazgatói felelősségét. Előbb egy fideszes önkormányzati képviselőt jelöltek ki mellé biztosnak, majd Ringert Csabát nevezték ki tanácsadónak.

Komlósi Csaba szerint a korábbi igazgató, Berecz Mátyás többször is konfliktusba keveredett a fideszes országgyűlési képviselő Nyitrai Zsolttal, például tavaly akkor, amikor Nyitrai arról beszélt a parlamentben, hogy országos gyűjtőkörűvé válhat az egri vármúzeum, de az igazgató egy közleményben jelezte, hogy ennek nem adottak a feltételei.

Ringert végül egyedül pályázott a múzeumigazgatói posztra, Komlósi Csaba szerint pedig már a pályáztatási eljárásban is látni lehetett, hogy szakmai szempontok helyett a politikai akarat érvényesül majd: a pályázatokat elbíráló bizottságba a közgyűlésből nem a történész végzettségű képviselők kerültek, hanem például a civilben testnevelőtanári végzettségű fideszes alpolgármester.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

NER-cégek építhetnek lakóparkot a János-kórház fölé, 2 milliárdot kereshetnek vele

NER-cégek építhetnek lakóparkot a János-kórház fölé, 2 milliárdot kereshetnek vele

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat