szerző:
hvg.hu

A miniszter békülni ment volna, végül hirtelen úgy döntott, el sem megy az MTA közgyűlésére.

Az innovációs és technológia miniszter hirtelen döntött úgy, hogy nem megy el az Akadémia rendkívüli közgyűlésére, hiszen a miniszternek már a beszéde is meg volt írva - értesült az atv.hu. Emlékezetes, hogy Palkovics László végül azért nem ment el a közgyűlésre, mert a testület elé szerinte "olyan anyagok kerültek, amelyek méltatlanok az MTA közgyűléséhez, és nem tartalmaznak olyan pontokat, amelyekkel az akadémia köztestületét terhelni kellene."

Lovász László akadémiai elnök szerint Palkovics vissza akarta tartani az MTA finanszírozásának első negyedéves dologi részét, mivel az akadémia "nem csinál semmit." A botrány tárgya az volt, hogy a kormány az MTA 28 milliárdos támogatását az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendelte, ami az MTA szerint fenyegeti a kutatási szabadságot és a kutatóintézetek megszüntetésének rémét is felidézte.

Az atv.hu információja szerint azonban a miniszter eredetileg egy békülékeny szándékú beszéddel készült volna a közgyűlésre, amely kimondta volna: "a minisztérium 2019 első negyedévében vállalja az MTA kutatóintézetek bérköltségei finanszírozását, az MTA pedig egyéb forrásai terhére az intézetek első negyedévi finanszírozását. (...) Az MTA autonómiája nem sérül. Nem vonunk el forrásokat az alapkutatásoktól. Nem lesznek sem működési zavarok, sem finanszírozási problémák."

"Az elmúlt hónapokat értékelve úgy látom, az MTA igen sokáig félreértelmezte a helyzetet, és párbeszéd helyett a politikai nyomásgyakorlást választotta. Ezért sajnos hónapok teltek el érdemi lépések nélkül, noha egyértelmű és teljesíthető volt az az igény, amit a szabályozás és finanszírozás megújításának feltételeként - többször személyesen is konzultálva az akadémia vezetőivel - kértünk.

Legyenek világosan kijelölve a priorizált kutatási területek, az MTA (és nem más) mondja meg, melyek azok a kutatási területek, amelyeket kiemelten szeretne támogatni,

és hajtsa végre az intézmények átvilágítását azzal a céllal, hogy teljesítményük világosan megítélhető legyen" - tartalmazza a miniszter megírt, de el nem mondott beszéde az atv.hu információja szerint.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni

Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni

Még mindig nem sikerült megegyezni a bérekről az Audinál

Még mindig nem sikerült megegyezni a bérekről az Audinál

Izgalmas csillagászati események jönnek idén, ezt tegye, ha nem akar róluk lemaradni

Izgalmas csillagászati események jönnek idén, ezt tegye, ha nem akar róluk lemaradni

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu