szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Forgalomlassítással bénították volna meg az országot a túlóratörvény elleni tiltakozásul, Budapesten és több vidéki városban is tüntettek ma. A fővárosban négy helyszínről vonultak a tüntetők a Várkert Bazárhoz, majd néhányan a Lánchídhoz mentek, ott némi szembenállás után a rendőrök egyesével vitték el azokat, akik nem hagyták el az úttestet. A Lánchídról hat embert állítottak elő, egyikük kiszabadításáért 50 ember az V. kerületi rendőrkapitányság elé vonult. Percről percre tudósításunk.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában
 • Blokád alá akarták vonni Budapestet, ám ez elmaradt: a Hősök teréről és a Blaha Lujza térről is mintegy 100-100 ember vonult az Oktogon felé dél után nem sokkal, hogy onnan az Oktogonon várakozókkal közösen menjenek a Várkert Bazárhoz. Bő ezer ember vonult így, a rendezvény egyik szónoka, Molnár Áron 100 helyett legalább 1000 embert várt minden helyszínről.
 • Egy másik csoport - nagyjából 250 ember - a Szabadság hídtól vonult a budai alsó rakparton. Tudósítónk szerint az autósok most nem voltak partnerek.
 • A végcél a Várkert Bazár volt, ahol becsléseink szerint néhány ezer ember gyűlhetett össze.
 • Több beszéd volt, felszólalt Nagy Blanka, a Bayer Zsolt és a kormányoldali média által betámadott diáklány is, aki keményen üzent Bayernek.
 • A beszédek után "ellenzéki majálishangulat" alakult ki, pár százan maradtak a színpadnál, többen a felállított sátrak köré gyűltek.
 • Országszerte több helyen tüntettek, volt, ahol félpályás útlezárással tiltakoztak a "rabszolgatörvény" ellen.
 • A budapesti tüntetés szervezői újabb demonstrációt hirdettek meg, február 11-ére.
 • A Gundel étterem előtt is tüntettek délelőtt, ahol hajléktalanoknak osztottak zsíros kenyeret. Az étterem zárva volt.
 • A tüntetés vége előtt néhány száz ember elindult és blokkolták a Lánchidat. A Kiskörút lett volna a cél, de a rendőrök nem engedik tovább őket. Felszólítottak mindenkit, hogy menjen fel a járdára. A földön ülőket egyesével vitték el a rendőrök, a járdán lévőket igazoltatták.
 • A forgalom fél 7 előtt indult meg ismét a Lánchídon.
 • 60-70 tüntető sípolva, skandálva érkezett a Parlament elé, ahonnan tovább vonultak az V. kerületi rendőr-kapitánysághoz, hogy "kiszabadítsák" Tuareget, a Lánchídtól elvitt tüntetőt, aktivistát. A tüntetés itt ért véget.
1 2 3 4 5 6 7
13
Sorrend megfordítása

Tudósításunkat lezárjuk

Ha érdemi fejlemény van, külön hírben beszámolunk róla.

Kecskeméten 300 ember tüntetett

Kecskeméten szirénázva, de rendben vonult végig a városon a Hírös Menet a demokráciáért, a rabszolgatörvény ellen. A demonstráció végállomásánál, a Kossuth téren még csatlakoztak a tüntetéshez, így közel háromszázan is lehettek a város főterén. Itt először egy Orbán Viktor beszédeiből összeállított montázzsal "javították" a hangulatot, Azt láttuk, hogy a fáklyákat, amelyekkel elsétált a tömeg a főtérre, nehezen lehetett eloltani, mert helyenként kisebb csoportok kellettek, hogy az utolsó kis szikrát is eltapossák. A Kossuth szobor lábánál felállított színpadon a Vasas és a Közalkalmazottak szakszervezeteinek helyi vezetői beszéltek, lényegében a szakszervezetek által meg korábban közzétett négy követelést ismertették. A "vasasok" érdekvédője a menet végére teljesen berekedt (ő vezényelte a felvonulást, és biztatta a bámészkodókat a csatlakozásra egy megafonnal a kezében), ráadásul, még a hangosítás is felmondta a szolgálatot. Közben már az, aki akart, falatozgathatott, zsíros kenyér és forró tea mellett, kisebb csapatokban beszélgetve vezették le a fáklyás felvonulást.

Rendőrök vonulgatnak

Van, aki odakiabál nekik, hogy lementek az úttestre.

©

A helyzet válozatlan

A tüntetők kitartóan követelik Tuareg szabadon bocsátását, a rendőrök sorfalat állnak az épület előtt.

Kitartanak a tüntetők

Letáboroztak a kapitányság előtt, olykor bömbibe kiabálva követelik Tuareg szabadon bocsátását. A két ember, akit korábban beengedtek a kapitányságra, még nem ment ki.

Az egyik tüntető azt mondja, Tuareg azért nem tudta igazolni magát, mert amikor elvitték a hídról, kiesett a zsebéből a mobilja és a személyije.

Több a rendőr, mint a tüntető

A kapitányság előtt 50 tüntető lehet, valamivel több a rendőr. Az egyik tüntető szerint egy spontán tüntetés résztvevőit tartják fogva, jogellenesen, ezért követelik szabadon bocsátásukat.

Tucatnyi rendőr elvonult a helyszínről.

Elérték a kapitányságot

Azt már védik rendőrök. Konzultálni jöttük - skandálják a tüntetők. Ki akarják hozni Szabó Gábort, alias Tuareget.

©

Az egyik rendőr kezében könnygázspray van. Ezt eddig nem láttuk rendőrnél.

Két embert beengedtek a rendőrök az épületbe Tuareghez és az élettársához, a többieknek kint kellett maradniuk.

Közleményt adott ki a rendőrség a tüntetéssel kapcsolatban

Azt írják, hat főt kellett eltávolítaniuk a Lánchídról. "A rendőrség a híd pesti hídfőjénél mindazokkal szemben szabálysértési feljelentést tesz, akik az úttesten tartózkodva a korábbi felszólításnak nem tettek eleget" - írták. Hozzátették, hogy még a Clark Ádám téren előzetes szóváltást követően egy 37 éves dunakeszi és egy 36 éves budapesti férfi dulakodott egymással, ezért őket a rendőrség előállította, a történtek tisztázása folyamatban van.

Az V. kerületi kapitányság a végcél

A tüntetők egy része tovább vonult a Kossuth térről az V. kerületi rendőrkapitánysághoz, azt mondják, az a végcél. Legfeljebb 30 ember maradhatott a Kossuth téren.

Tuaregért megy a maroknyi csapat - mondja tudósítónk. Őt vitték el a rendőrök az igazoltatás során.

1 2 3 4 5 6 7
13

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyolc halálos balesetet hozott a hétvége

Nyolc halálos balesetet hozott a hétvége

Megöltek egy nőt Pécsen

Megöltek egy nőt Pécsen

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Hazárdjáték részesének érzik magukat a volt Vajna-cég kisrészvényesei

Hazárdjáték részesének érzik magukat a volt Vajna-cég kisrészvényesei

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet

Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje