Megtiltotta a rendőrség a budai Várba tervezett szélsőjobboldali megemlékezést

Megtiltotta a rendőrség a budai Várba tervezett szélsőjobboldali megemlékezést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tavaly megengedték a szélsőséges csoportoknak, hogy a Kapisztrán téren emlékezzenek a német és a magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletére. A rendőrség nem árulta el a Népszava kérdésére, hogy kapcsolatban áll-e az esemény ezúttali tiltása azzal, hogy Orbán Viktor hivatala időközben a Várba költözött.

Megtiltotta a rendőrség, hogy becsület napja néven szélsőjobboldali szervezetek megemlékezzenek az 1945-ös budavári kitörésre a Várban található Kapisztrán téren, írja a Népszava.

A rendőrség a lapnak küldött indoklásában az áll: "Megállapítható, hogy a megemlékezések szélsőséges nézeteket valló csoportokhoz kötődnek. A rendezvények lebonyolítása, így különösen az ott elhangzott beszédek, azok tartalma, zenei betétek stílusa, résztvevők megjelenése önmagukban és összességében is alkalmasak a külső szemlélőben félelemkeltésre, riadalom okozására a köztudomásúan országos jelentőségű történelmi emlékhelynek minősülő Kapisztrán téren."

Radikális jobboldali szervezetek több mint húsz éve emlékeznek a budai Várba szorult német és magyar csapatok 1945. február 11-én történt, a Vörös Hadsereg ostromgyűrűjéből való kitörési kísérletére. A hatóságok többször betiltották az eseményt, máskor Budapest külterületén, vagy egy nyilvánosságtól elzárt helyen, magánterületen engedték csak megrendezni, tavaly azonban a budavári Kapisztrán téren gyűlhettek össze a szélsőjobboldaliak.

A rendőrség a Népszavának arra a kérdésére nem adott választ, hogy a demonstráció ezúttali tiltása összefüggésben áll-e a kormányfő hivatalának Várba költözésével.