Demeter Mártát nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánították

Demeter Mártát nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánították

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az LMP-s képviselő emiatt elveszítheti a Honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági kockázatnak találta Demeter Márta LMP-s képviselőt a korábban a házelnök által kezdeményezett, nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárás során.

Erre tekintettel - a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/B. § (8) bekezdése alapján - haladéktalanul meg kell szüntetni Demeter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt, írták az Országgyűlés Sajtóirodájának hétfői közleményében.

Demeter Márta bizottsági tagságának kérdésével a Házbizottság hétfőn soron kívüli ülésén foglalkozott. Mivel ezem az ellenzéki frakciók képviselői nem vettek részt, az ügyben ily módon nem alakulhatott ki konszenzus, ugyanakkor a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény hivatkozott rendelkezése alapján az Országgyűlésnek haladéktalanul döntenie kell, a házelnök - az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 18. § (6) bekezdése alapján - Demeter Márta Honvédelmi és rendészeti bizottsági alelnöki tisztégéből és tagságából való felmentését javasolta. Erről a javaslatról az Országgyűlés várhatóan a tavaszi ülésszak első ülésnapján, február 18-án dönt.

Demeter Márta kapcsán múlt pénteken jelent meg a hír, amely szerint megbukhatott a nemzetbiztonsági átvilágításon, ami azt eredményezheti, hogy elveszíti honvédelmi bizottsági tagságát a parlamentben. A képviselő szerint ez egy újabb politikai indíttatású támadás ellene, amiért több kényes ügyet is feltárt, vagy borsot tört velük a kormány orra alá, mint pl. a Pharaon-ügy.

Demeter 2018 októberében tekintett be honvédségi iratokba, és ezek alapján kérdezte meg a belügyminisztert, hogy lehet, hogy a honvédség repülői szállítják Orbán Viktor lányát. Kiderült, az általa látott név egy másik személyt takar, egy ciprusi NATO-misszióban szolgáló katona gyerekét. Emiatt Demetert nem nyilvános minősítésű adat nyilvánoságra hozásával vádolták.

Hozzászólások