szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Ha nem lenne ilyen komoly az ügy, akkor jó vicc lenne" - mondta az EB-alelnök.

Szinte Monty Python-szerű abszurd a magyar kormányzat újabb tájékoztató kampánya, az abban szereplő állításoknak nincs semmi közük a valósághoz, az igazsághoz - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden Brüsszelben.

Timmermans újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén kétszer is felhozta a kampány kérdését, de nem kapott rá választ a magyar résztvevőktől.

"Eléggé ironikus, hogy aznap, amikor a tanács megvitatja a dezinformáció elleni közös harc ügyét, az egyik EU-tagállam kormányának hivatalos honlapjára felkerül egy fénykép a bizottság elnökéről egy magánszeméllyel, olyan állításokkal, amelyeknek semmi közük a valósághoz" - fogalmazott a találkozót lezáró sajtótájékoztatón.

Ha nem lenne ilyen komoly az ügy, akkor jó vicc lenne

- vélekedett. Mint közölte, bárki láthatta, aki követte az eseményeket, hogy az Európai Bizottság éjt nappallá téve a külső határok megerősítésén dolgozott, ahogy arról sincs szó, hogy vízumokat adnának ki menedékkérők millióknak, ez nem is a brüsszeli testület hatásköre.

"Csodálatos lenne, ha Magyarország úgy döntene, hogy bevezeti a humanitárius vízumokat, de ennek nincs köze hozzánk, kizárólagos tagállami kompetencia" - tette hozzá Timmermans, aki azt is mondta, hogy "a politika, az politika, időnként becsomagolják az igazságot vagy rosszabbként tüntetik fel, azonban ez már teljesen más univerzumba tartozik".

Az ügyben később Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is megszólalt, aki hazugságnak nevezte a kampányt és azt is közölte, hogy szerinte a Fidesznek nincsen helye az Európai Néppártban. Orbán Viktor miniszterelnököt pedig Marine Le Penhez, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnökéhez hasonlította. Hozzátette, Manfred Weber néppárti listavezető minden bizonnyal fel fogja tenni magának a kérdést, hogy szüksége van-e ilyen hangokra.

A Néppárt bár hivatalosan nem reagált, Joseph Daul elnök hosszú posztban fejtette ki, hogy elítéli a magyar kormány kampányát, a posztot pedog Manfred Weber is megosztotta.

Az Európai Bizottság "sokkolónak" és "nevetséges összeesküvés-elméletnek" nevezte a kampányt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: "2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz"

Orbán: "2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz"

Müller Cecília nevében küldözgetnek hamis e-maileket

Müller Cecília nevében küldözgetnek hamis e-maileket

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók

Génszerkesztéssel hoznának létre állati "szuperapákat" kutatók