A Századvég beterelné az állam hatálya alá a Facebookot

A Századvég beterelné az állam hatálya alá a Facebookot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ajánlásokat fogalmazott meg a Századvég Alapítvány a Facebook "cenzúrája" ellen, azt szeretnék, ha a közösségi oldalra a hagyományos média szabályai vonatkoznának, és a nemzetállam területi hatálya és alkotmányos szabályai vonatkoznának rá.

Javaslatokat fogalmazott meg a kormányközeli Századvég Alapítvány a Facebook "cenzúrája" ellen. A közösségi oldalak cenzúrája morálisan védhetetlen, állítja a G. Fodor Gábor elnökölte Századvég, mivel "lábbal tiporja" a szólásszabadság elvét. Politikailag veszélyes, folytatja a Fidesz népszerűségének töretlenségét kimutató kutatása eredményét szmájlis e-mailben kiküldő szervezet, mivel tagadja a nemzeti szuverenitásokon alapuló törvények és szabályok érvényességét. Ezen túl pedig

megfosztja az embereket az igazság megismerésétől, mert annak teljes körű bemutatását és megismerését tilalom alá helyezi,

mutat rá az alapítvány.

Rámutat a Századvég arra is, Mark Zuckerberg a demokratikus elkötelezettségű kormányoktól azt várja, hogy globális szabályokat alkotva "őrködjenek" az egyéni online felhasználói élmény "biztonsága" felett. A Századvég szerint ha Mark Zuckerberg eléri, amit akar, a "Facebook-cenzúra szintet ugrik" és a nemzetek nem lesznek képesek védelmet nyújtani állampolgáraiknak, hogy élhessenek alkotmányosan biztosított szabadságjogaikkal. Kiemelték: a "nemzeteken a sor, hogy megvédjék a szabadságot".

Ehhez nyolc pontban fogalmazták meg javaslataikat. Egyebek mellett azt szorgalmazzák, hogy minősítsék hagyományos tömegmédiának a közösségi médiát és ugyanúgy szabályozzák, mint a többi tartalomszolgáltatót. Emellett azt is javasolják, hogy terjesszék ki a közösségi média tevékenységi körére a nemzetállam területi hatályát és alkotmányos szabályait, továbbá, hogy keményebb jogi eszközökkel lépjenek fel a szólás- és véleményszabadság alkotmányos jogainak külső korlátozóival – az "önjelölt cenzorokkal" szemben.

Hozzászólások