A húsvét hiúsíthatja meg egy magyar férfi írországi kiadatását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hétfő estig lehetne hazahozni, de a magyar hatóságokat hátráltatják az ünnepek.

A magyar hatóságoknak hétfő éjfélig van lehetőségük haza hozni Írországból azt a magyar férfit, akit csalás miatt ítéltek el itthon. A jelenleg Dublinban élő férfi kiadatására múlt hónapban bólintott rá egy ír bíróság. A kiadatási engedély azonban érvényét veszti, ha a férfi hétfő éjfélig nem adja fel magát. A március 29-én született bírói döntés végrehajtására ugyanis 25 napot adtak.

Az Irish Times úgy tudja, a férfi a kiadatás engedélyezése után felmondott a dublini munkahelyén.

A magyar férfi ellen az a vád, hogy egy társával együtt pénzt csalt ki különböző civil szervezetektől, amelyeknek így több ezer eurós káruk keletkezett.

A magyar hatóságok eredetileg április 16-ára ígérték, hogy hazaszállítják a férfit, de később jelezték, hogy nem tudják tartani a határidőt a húsvéti ünnepek miatt, és mert nem találnak megfelelő repülőjáratot. Ezért azt kérték, kapjanak haladékot május elejéig. A bíró azonban ezt megtagadta.

Reagált a rendőrség is

A hírekre reagált a magyar rendőrség is. Szerintük a szóban forgó személy átadására vonatkozó ír bírói döntés 2019. április 12-én éjfél után vált jogerőssé, addig ugyanis K. László halasztó hatályú fellebbezést nyújthatott volna be. "Az ír hatóságok hivatalosan 2019. április 15-én járultak hozzá a másnapi átadáshoz, amelyet megszervezni - egy nap alatt - jogi és technikai akadályok miatt nem volt lehetséges. A magyar igazságügyi hatóságok ezért a nemzetközi gyakorlatban általános, tíz napos hosszabbítási kérelmet nyújtottak be. Ezen kérelmet és a 2019. április 26-ára elkészített útitervet az illetékes ír bíróság elutasította. Tekintettel arra, hogy a férfi ellen továbbra is érvényben van több európai- és nemzetközi elfogatóparancs, ezért a hazahozatalára hamarosan sor kerül" - olvasható a police.hu-n.

Hozzászólások