szerző:
Tetszett a cikk?

A megválasztott főpolgármester-jelölt előtt Isztambul a példa. Ő lesz Tarlós István kihívója ősszel a főpolgármester-választáson.

Szerdán hat óra után kiderült, hogy

az előválasztást Karácsony Gergely nyerte.

Napközben is lehetett hallani a pártok háza tájáról, a hvg.hu újságírói is így értesültek, hogy Karácsony nyert. Zugló polgármestere pedig nem várta meg a hivatalos bejelentést, hanem kiposztolta a Facebook-oldalára, hogy győzött.

A hivatalos bejelentésen megtudtuk a számokat is:

  • Karácsony Gergely: 33 355 szavazat, 48,9 százalék
  • Kálmán Olga: 25 093 szavazat, 36,8 százalék,
  • Kerpel-Fronius Gábor: 9792 szavazat, 14,3 százalék

Magyar György azt mondta a bejelentő sajtótájékoztatón, elsősorban a demokrácia és Budapest győzött. Magyar üzent azoknak is, akik nem vettek részt ellenzékiként az előválasztáson, szerinte ők nem igazi ellenzékiek, a selejtezőkön is részt kell venni, nem elég a döntőre beugrani. A Civil Választási Bizottság elnöke azzal búcsúzott, hogy megismételte, győzött a demokrácia. Érdekesség, hogy Kálmán Olga nem volt ott a bejelentésen, csak a másik két jelölt. Az előválasztáson összesen 68 363-an szavaztak, szinte az összes voks érvényes volt, vagyis 68 240 szavazat.

©

A bejelentés utáni sajtótájékoztatón Kerpel-Fronius gratulált Karácsonynak, le fogja győzni Tarlóst ősszel. Tartja magát korábbi ígéretéhez, meg fogja keresni Karácsonyt, hogy megkérdezze, hogyan segítheti az ő kampányát. Megköszönte a CVB-nek és a Momentum aktivistáinak az elmúlt heteket. „Fontos előrelépés a magyar ellenzék életében ez az előválasztás.”

Karácsony Gergely azt mondta, bebizonyosodott, nem sikerült még elüldözni az országból a demokráciát, az ellenzéknek pedig sikerült együttműködnie, összefognia. A város győzött, mondta, Budapest kapott egy esélyt, hogy megmutassa, mást akar. Mindenkinek megköszönte, aki részt vett az előválasztáson, illetve a többi jelöltnek, Kálmán Olgának, Kerpel-Fronius Gábornak. Karácsony azt mondta, a mai nappal véget ért a rivalizálás az ellenzéki oldalon. „Nem nézünk hátra, csak előre, közösen fogjuk megváltoztatni Budapestet.”

Innentől kezdve a budapestiek jelöltjének tartja magát.

„Mindenkire számítunk, hogy a hatalom emberét az emberek hatalmával tudjuk megváltoztatni” – mondta, majd az isztambuli választási sikerről beszélt, ahol az ellenzék jelöltje le tudta győzni Erdogan jelöltjét. Több újságíró, közte a HVG munkatársa, Hont András is megkérdezte, hol van Kálmán Olga, de Magyar György nem válaszolt, csak annyit mondott, ez egy nyilvános sajtótájékoztató volt. Kálmán Olga videót tett közzé az oldalán, aki annyit írt csak: köszönet és gratula.

©

Élő Norbert (DK) azt mondta a sajtótájékoztató után a hvg.hu-nak, hogy Kálmán Olga szervezési okok miatt nincs itt, a Civil Választási Bizottságé a hiba szerinte, a jelölteknek csak nemrég szóltak, hogy jönni kellene. „De elfogadjuk a választási eredményt”, mondta, ami azért fontos, mert korábban a DK (elő)választási csalást kiáltott. Munkatársunk másik kérdésére Karácsony kifejtette, egy megválasztott főpolgármester feladata az, hogy kiépítse, megerősítse a bizalmat a résztvevő pártok között, ezzel Gyurcsány Ferencre és arra utalva, hogy az EP-választás után a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc kifarolt Karácsony jelöltsége mögül és elindította Kálmán Olgát. Kiderült az is, Karácsony az este majd nem Unicummal, hanem

mojitóval koccint.

Az előválasztás eredményhirdetése után rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak a pártok az utcán. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke gratulált a győztesnek és saját pártjának, hogy végig kitartottak az előválasztás ötlete mellett. Ő is azt mondta, vége a rivalizálásnak, irány az együttműködésnek. „Az ország több településén ilyen együttműködést kell összehozni, hogy egy kihívója legyen a fideszes kiskirályoknak.” Büszke és boldog Tóth, de még büszkébb és boldogabb lesz, ha Budapest főpolgármesterét úgy hívják majd: Karácsony Gergely.

Szabó Tímea (Párbeszéd) is gratulált, majd előre tekintett. „Fel kell szabadítanunk ezt a várost.” Molnár Zsolt (MSZP) arról beszélt, lesz harmadik forduló is, októberben. Jövő héten véglegesedik majd Karácsony csapata, hogy kikkel vág neki az őszi választásnak. Gréczy Zsolt (DK) is szólt, ő is azt mondta, szervezési okok miatt nem jött el Kálmán Olga. De csütörtökön sajtótájékoztatót tart majd, megkeresik majd annak a lehetőségét is, hogy legyen hivatalos gratuláció a három politikus között. Gréczy azt is elmondta, Kálmán Olga a napot az aktivistáival töltötte, „a hivatalosnál egy fokkal, vagy kettővel lazább öltözékben volt”, nem volt ideje átöltözni. Így inkább nem is jött.

Hont András kérdésére Gréczy azt mondta, meggondolták magukat, meggyőzte őt és a pártját is az előválasztás. Ugyanis korábban maga Gréczy mondta, szkeptikus ezzel az intézménnyel szemben. Megkérdezte kollégánk, támogatna-e a DK egy olyan főpolgármester-jelöltet, aki összejátszik a Fidesszel. Mert nemrég ezt mondta, ezzel támadta Gréczy Karácsonyt. A kérdésre érdemben nem válaszolt a DK politikusa.

Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta, meglepte Karácsony teljesítménye. „Megmutatta, hogy tud küzdeni. Jól állt neki, engem is meglepett teljesítménye, semmi oka szégyenkezni.” A most vesztes jelöltek a kampányban azt mondták, ők is, pártjuk is beáll a győztes mögé és támogatják őt. Karácsony Gergely pedig a Mércének azt mondta az eredményhirdetés előtt, hogy ha nyer, „az az első dolga az lesz, hogy szövetségeseket csináljon a kampány alatt egymás ellen versengő pártokból és csapatokból, és egy olyan közös kampánycsapatot hozzon össze, amely szervezett és összetolja az erőforrásait, mert

az isztambuli példa is azt mutatja, hogy így lehet nyerni.”

©

A hvg.hu pedig a Momentum jelöltjével beszélt az eredményhirdetés előtt, aki győzelemre számított, örült, hogy részese lehetett a versengésnek, majd azt mondta:

A lényeg, hogy legyőzzük ősszel Tarlós István.

Az EP-választás mindent borított

Az előválasztás második fordulója úgy indult (miután az első fordulóban Karácsony legyőzte Horváth Csaba MSZP-s politikust), hogy Zugló polgármestere majd Puzsér Róberttel küzd meg, de ő meggondolta magát időközben, kiszállt az előválasztásból, de ha Kerpel-Fronius nyert volna, az ő javára visszalépett volna. Illetve az EP-választás is megkavarta az előválasztásra készülést, a DK és a Momentum annyit erősödött a májusi voksolás után, hogy előbb az utóbbi, majd Gyurcsány is saját jelölttel állt elő, így valódi verseny kerekedett az előválasztásból Karácsony, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius között.

Itt egy statisztika a voksolásról:

©

Az említett EP-választáson az MSZP hatalmasat bukott, ebből a szempontból meglepő Karácsony győzelme, de az előválasztási kampányban a Závecz Research azt mérte, ő a legnépszerűbb jelölt, de a verseny Karácsony és Kálmán Olga között végig szoros volt. Az elmúlt hetekben pedig két meglepő dolgot is hozott az előválasztás:

  • valódi kampány volt, az MSZP, a DK és a Momentum is ott volt az utcákon és a Facebookon is (az MSZP inkább az utcán, a DK a közösségi térben költött sokat), illetve
  • voltak politikai viták.

Ősszel jelen állás szerint:

  • Tarlós István (aki Karácsonyt választotta volna a három jelölt közül, nyilatkozta szerdán),
  • Karácsony Gergely,
  • Puzsér Róbert (mellőle az őt korábban támogató Jobbik és LMP teljesen elfogyott az EP-választás után) és
  • Sermer Ádám (Liberálisok) áll rajthoz a főpolgármesterségért.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!