Bíróság elé kerülhet Demeter, aki biztos igazában

Bíróság elé kerülhet Demeter, aki biztos igazában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Mentelmi bizottság többsége javasolja Demeter Márta LMP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A politikus Orbán lányának repülése miatt felelhet.

Bíróság elé állhat Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő, miután a mentelmi bizottság többsége javasolta mentelmi jogának felfüggesztését. A döntést hamarosan a Parlament hozza meg, a kimenetel nem kérdés. A mentelmi bizottság elnöke, Hargitai János KDNP-s politikus azzal érvelt, közvádas eljárásban nem szokták megtagadni a mentelmi jog felfüggesztését.

Polt Péter legfőbb ügyész azért kezdeményezte Demeter mentelmi jogának felfüggesztését, mert fennáll a gyanú, hogy közérdekből nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra. Demetert hivatali visszaéléssel gyanúsíthatják meg.

Az ügy lényege, hogy Demeter egy honvédségi iratbetekintés után mind a honvédelmi, mind a belügyminisztertől megkérdezte, ki adott engedélyt Orbán Viktor Flóra nevű lányának arra, hogy honvédségi géppel utazzon haza Ciprusról. Kiderült, a képviselő nagyot tévedett: nem Orbán Viktor, hanem a kint szolgáló Orbán L. százados kétéves, Flóra nevű lányáról van szó, aki engedéllyel utazott a gépen a szüleivel.

Demeter a mentelmi bizottság ülése után hárította azt a kérdést, hogy nem érzi-e úgy, hogy hibázott, annyit mondott,

ezekre a kérdésekre már válaszolt.

Válaszolt ugyan, de csak annyit, nem érzi, hogy hibázott. A Fidesz viszont annak idején hiányolta a bocsánatkérést, majd nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették a képviselőt. Demeter Márta politikai nyomásgyakorlásként éli meg az ügyet, azt mondja, a bíróság előtt megvédi igazát.

 

A Magyar Nemzet szerint Demeter Márta 3 évet kaphat tettéért.

Hozzászólások