Nem állnak le, a 24. embert éheztették a tranzitzónában

Nem állnak le, a 24. embert éheztették a tranzitzónában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A 20 éves férfi július 9-e óta nem kapott enni, azonnali jogorvoslatra volt szükség.

Már a 24. ember esetében kellett azonnali intézkedést kérni a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától, mert a férfit éheztették a tranzitzónában – közölte Twitteren a Magyar Helsinki Bizottság.

Közleményük szerint a 20 éves férfi 2018 júliusában adott be menekültkérelmet Magyarországon a családjával együtt. Az ő ügyét külön tárgyalták, mert az érkezéskor már 18 év feletti volt. A fiatal férfi eddig a balassagyarmati befogadó állomáson tartózkodott, de július 9-én ok nélkül átszállították a tranzitzónába, ahol azóta nem kapott enni.

A testvérei maradékából jutott némi élelemhez egészen addig, amíg a bíróság meg nem hozta ítéletét.

A Helsinki Bizottság tavaly szeptember óta nyolc alkalommal, 23 ember miatt fordult emiatt jogorvoslatért a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz, amely minden alkalommal felszólítja a magyar hatóságokat, ám újra és újra megismétlődnek ezek az esetek.

Ennek megakadályozására a Helsinki Bizottság egy törvényjavaslatot is kidolgozott, amelyet elküldtek a parlamenti képviselőknek, közülük pedig a független Szél Bernadett terjesztette be az Országgyűlés elé.

Az ENSZ különleges jelentéstevője tegnap hozta nyilvánosságra zárónyilatkozatát a magyarországi menekültek helyzetéről. Felipe González Morales a dokumentumban bírálta a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítását, a menekültekkel szembeni bánásmódot, valamint a kormány idegengyűlölő retorikáját is.

Hozzászólások