200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására

200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Domány András

Az iraki vallási kisebbség támogatása azért meglepő, mert a jezidiek nem kifejezetten keresztények, vallásuk az iszlám távoli ágának tekinthető. Sokkal kevésbé voltunk barátságosak a hozzánk érkező jezidiekkel.

Csaknem 200 millió forintot ad a kormány az iraki jezidi menekültek helyben maradásának és az elmenekültek hazatérésének támogatására a Hungary Helps Program keretében. Az összeg nagy részét a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kapja meg, de 29 millió jut a Babiloni Káld Katolikus Egyház erbílli (azaz iraki kurdisztáni) érsekségének is.

Ehhez a kormányhatározat nem fűz magyarázatot, pedig az évszázadok óta minden hatalom által üldözött és az utóbbi évek polgárháborúiban is sokat szenvedett, kurd nemzetiségű jezidiek nem keresztények. Különleges vallásuk leginkább az iszlám egyik távoli ágának tekinthető, bár vannak benne keresztény elemek is.

Voltak jezidiek a tranzitzónában is, mivel menedékkérelmük elbírálása nagyon lassan haladt, éhségsztrájkba is kezdtek, holott az Iszlám Állam kegyetlenségek sorát követte el ellenük, de a hatóságok mégsem tudtak dűlőre jutni a menedékkérelem elbírálásában.

Hozzászólások