"Kérdezd meg szüleidet, miért nem vagy megkeresztelve" – adja feladatul az ötödikes tankönyv

"Kérdezd meg szüleidet, miért nem vagy megkeresztelve" – adja feladatul az ötödikes tankönyv

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Konok Péter történész, publicista kiakadt. A tankönyvszerző Bánhegyi Ferenc, akinek már vonták vissza botrányos történelemkönyvét.

"Ha nem vagy megkeresztelve, kérdezd meg szüleidet, miért nem kereszteltek meg téged!" – ez a feladat szerepel a Bánhegyi Ferenc által, ötödikeseknek írt hon- és népismereti könyvben. A könyv teljes egészében nincs feltöltve a hivatalos tankönyvkatalógusba, csak bele lehet tekinteni, ám a feladat már ebben a rövid részletben is látszik.
©
Előtte a műrokonságról olvas a gyerek, melynek legelterjedtebb formája a keresztszülőség. Innen adódott a kérdés, a gyerek tudja-e, kik a keresztszülei, illetve ha nincs megkeresztelve, kérdezze meg, miért.
Az állami iskolákban igen szűk lett a tankönyvválaszték, így honismeretiből is csak két könyvet találtunk a jegyzékben. A másikba is belenéztünk, ott a vonatkozó résznél szó sincs arról, a gyerek meg van-e keresztelve, vagy sem.
©
Lehet ez egy ártatlan kérdés is, ám sokak érzékenységét bánthatja. Konok Péter publicista, történész a Facebookon erről azt írta,
ha a gyerekem megkérdezné, hogy miért nincs megkeresztelve, azt válaszolnám, hogy azért, mert nem vagyunk vallásosak. Slussz, ez ilyen egyszerű. Ha ő netán vallásos lesz, és olyan kedve kerekedik, oldja meg magának. Ha nem, hát nem. Ha iskolai feladatként kapná ezt a kérdést, akkor viszont csúnyán káromkodnék, alighanem még Isten nevét is a számra venném, a különféle szentekről nem is beszélve. Ehhez ugyanis az iskolának semmi köze. Meg másnak sem. Se pro, se kontra.
Hitler rokonszeves figura
Bánhegyi könyve nem először kap publicitást: 2015-ben a tiltakozások hatására vissza kellett vonni az általános iskolák ötödik, a hatodik és a hetedik osztályaiból az általa írt történelemkönyvet, amely a Népszabadság akkor írása szerint között rokonszenves figuraként ábrázolta Hitlert, Horthy Miklóst. A nyolcadikosok abból tanultak továbbra is, csak a vitatott részeket átdolgozták.
Az erkölcstankönyveit is sok bírálat érte, abból olyanokat idéztek, hogy "az ember egyik legfőbb erénye a vallásosság", és hogy a „sok befogadott nép szétbomlasztotta az országot”. Egy 2004-es könyvében pedig az szerepelt,
a Tanácsköztársaság kommunista vezető alakjai a zsidóságból kerültek ki, és sok ember halála szárad a lelkükön,

vagy, hogy

a romák Indiából vándoroltak el, és terjedtek el szinte az egész világon; káros előítéletek és saját mentalitásuk miatt szorultak ki a városok-falvak elhanyagolt részeire, ahol jobbára csak tengetik életüket; sok roma gyermek hiányos tudással fejezi be az iskolát, így sajnos, újratermelődik az iskolázatlan, képzetlen roma gyerekek sokasága.

Hozzászólások